Predstavnici zgrada kod Madere: Iako po Ustavu nenadležan Predsednik Vučić ipak želi da pomogne da se reši problem parka kod Pepeljuge

LESKOVAC

Stanari zgrada koje okružuju park i igralište za decu kod Pepeljuge i iza Madere su pre nekoliko dana dobili odgovore na dopis i peticiju koje su zajedno sa preko 1000 potpisa krajem maja uputili kabinetima Predsednika Vučića i Gradonačelnika Cvetanovića. Stanari su u svojim dopisima zamolili i predsednika i gradonačelnika da ih podrže u naporima da sačuvaju park i igralište za decu kod Pepeljuge kao i da zaustave dalje aktivnosti na izgradnji zgrade na tom mestu a sve do pronalaženja adekvatnog rešenja za čitavu tu urbanističku celinu prihvatljivog za sve strane, odnosno i Gradsku upravu i investitora i stanare, navodi se u saopštenju koje objavljujemo u intergralnoj verziji, sa sve velikim P u predsednik i G u gradonačelnik.

“Kabinet Predsednika Vučića je u svom kratkom odgovoru na dopis i peticiju stanara naglasio da iako je predsednik po Ustavu nenadležan ipak želi da pomogne da se pomenuti problem reši. I to tako što je dopis i peticiju stanara zajedno sa svojom molbom prosledio Gradu Leskovcu što je kabinet Gradonačelnika Cvetanovića i potvrdio u svom odgovoru (Prilog 3) na dopis i peticiju stanara koji je bio dosta sadržajniji. Naime kabinet Gradonačelnika Cvetanovića je u svom odgovoru opisao čitavu hronologiju problema počev od 2010. godine kada je zemljište prenamenovano u građevinsko pa preko 2012. godine kada je otuđeno od Grada pa sve do poslednjeg obraćanja gradonačelnika u Skupšini Grada. Sa namerom ili bez nje, u opisanoj hronologiji problema je po mišljenju stanara izostavljena jedna prilično bitna godina za park kod Pepeljuge a to je godina 2015. U toj godini je prema Ugovoru o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini zaključenog 21.03.2012. godine između JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac i Aleksandar Čogurić (prilog 4) trebalo biti poništeno Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta i zemljište vraćeno u vlasništvo Grada obzirom da prema članu 5 Ugovora kupac nakon tri godine od pravosnažnosti Rešenja nije pomenuto zemljište priveo planiranoj nameni. I dalje je nepoznato zašto to nije urađeno tada kao i da li će iko ikada biti odgovoran za taj propust. Takođe, stanari napominju da je vrlo interesantno i ujedno zabrinjavajuće da je u to vreme direktor JP Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovac bio Milenko Milenković koji je početkom ove godine angažovan od strane investitora da uradi Urbanistički projekat sa idejnim rešenjem za izgradnju zgrade u parku kod Pepeljuge i koji je u isto vreme i član Komisije za planove Odeljenja za urbanizam koja uskoro treba da taj isti urbanistički projekat prihvati ili odbaci. I pored svega toga, stanari su i dalje optimistični i veruju da će Komisija za planove odbaciti pomenuti urbanistički projekat na osnovu njihovih prigovora, dopisa i peticije. Nakon odbacivanja urbanističkog projekta stanari očekuju pronalaženje rešenja prihvatljivog za sve strane kao i pokretanje procedure za izmenu u dopunu Plana generalne regulacije za celinu 8. Jedno od mogućih rešenja koje stanari predlažu jeste da se investitoru ustupi druga lokacija u neposrednoj blizini parka kod Pepeljuge. Takođe, stanari predlažu da se uđe i u pregovore sa vlasnikom kuće Pepeljuga koja se nalazi baš uz park i igralište za decu kako bi se ista otkupila, sredila i pretvorila u vrtić za decu obzirom da je izgradnja vrtića u tom delu grada svakako planirana. Ta kuća je već dugi niz godina u veoma lošem stanju, javni toalet i stecište narkomana i kao takva veoma opasna za njihovu decu. Šta više stanari su spremni da takvu ideju podrže i svojim ličnim finansijskim sredstvima”, navodi se u saopštenju.        

Prati
Obavesti me o
guest
6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
11 meseca pre

Leskovac je daleko od “PRESTONICE” bez kralja, tako da ne moraju svi zakoni da se primenjuju. Ja znam da Zakon o planiranju i izgradnji ima neke odredbe koje niko od investitora u stambene zgrade ne poštuje, a za to ne odgovara, niti mu se ruše objekti. Kao na primer maksimalno 65% pod zgradom, obavezne zajedničke prostorije, parking mesta 1 po stanu, tehnički prijem, upotrebna dozvola,…
Počnu da grade, pa im se zabrani na neko vreme, pa onda nastave, pa prekinu, … Šta mislite? Zbog čega?

Zidar
Zidar
11 meseca pre
Odgovori  mile

Zakon o planiranju i izgradnji ne poštuju ni načelnik gradske uprave, ni šef odeljenja inspekcije ni nadležni građevinski inspektori, a Vi očekujete da ga poštuju investitori.
Vrlo optimistično…
p.s. Odavno nije rađen novinarski presek o (ne)radu građevinske inspekcije…

Zažuljenko
Zažuljenko
1 godina pre

Dakle, “pisali ste Maršalatu”? I ja bih vam odgovorio da sam nenadležan, ali da ċu vam pomoċi i da sam ” na vašoj strani”.
Molite boga da vas ne uvrsti na listu obaveza u svojoj “to do”listi, i da vas obiđe na nekoj svoj komedijaškoj mini turneji i iznaviĉe vam se i izvređa vas na pasja kola pred tv kamerama.

Niša
Niša
1 godina pre
Odgovori  Zažuljenko

Ajde sad svi u manastir na prevaspitavanje 😉

Mozak ti na rezervu
Mozak ti na rezervu
11 meseca pre
Odgovori  Niša

Šta si hteo da kažeš, filozofe pred zadrugu?
Nemoj se kačiš sa komentatori. Ovde su kulturni ljudi, al ima da te naprave na ništa.

Pertackibot
Pertackibot
11 meseca pre
Odgovori  Zažuljenko

Sugrađani, u pogrešnu se crkvu mole. Suludo je tražiti pomoć od onog ko te prezire. Kao da svima vama nije jasno da su Mesku i Vučiću svi koji traže neka svoja prava, po difoltu je bundžije, a samim tim njihov neprijatelji.
Znajući to, nekom od vaših je pala na pamet užasno glupa ideja da predloži da pišete Vučiću, malo mu se uvučete, ispoštujete ga, i time dokažete da ga uvažavate i da niste protiv njega.
U pravu ste, Zažuljenko. Ako im dođe, napraviće od njihovog slučaja rialiti šou, …ebavaće ljude, ponižavati ih, a svaki penzioner gledalac Pinka će biti oduševljen kada vidi kako ćutite pognutih glava jer je spin-klovn kod vas izazvao osećaj krivice i sramote.