Predstavnici zgrada kod Madere: Iako po Ustavu nenadležan Predsednik Vučić ipak želi da pomogne da se reši problem parka kod Pepeljuge

LESKOVAC

Stanari zgrada koje okružuju park i igralište za decu kod Pepeljuge i iza Madere su pre nekoliko dana dobili odgovore na dopis i peticiju koje su zajedno sa preko 1000 potpisa krajem maja uputili kabinetima Predsednika Vučića i Gradonačelnika Cvetanovića. Stanari su u svojim dopisima zamolili i predsednika i gradonačelnika da ih podrže u naporima da sačuvaju park i igralište za decu kod Pepeljuge kao i da zaustave dalje aktivnosti na izgradnji zgrade na tom mestu a sve do pronalaženja adekvatnog rešenja za čitavu tu urbanističku celinu prihvatljivog za sve strane, odnosno i Gradsku upravu i investitora i stanare, navodi se u saopštenju koje objavljujemo u intergralnoj verziji, sa sve velikim P u predsednik i G u gradonačelnik.

“Kabinet Predsednika Vučića je u svom kratkom odgovoru na dopis i peticiju stanara naglasio da iako je predsednik po Ustavu nenadležan ipak želi da pomogne da se pomenuti problem reši. I to tako što je dopis i peticiju stanara zajedno sa svojom molbom prosledio Gradu Leskovcu što je kabinet Gradonačelnika Cvetanovića i potvrdio u svom odgovoru (Prilog 3) na dopis i peticiju stanara koji je bio dosta sadržajniji. Naime kabinet Gradonačelnika Cvetanovića je u svom odgovoru opisao čitavu hronologiju problema počev od 2010. godine kada je zemljište prenamenovano u građevinsko pa preko 2012. godine kada je otuđeno od Grada pa sve do poslednjeg obraćanja gradonačelnika u Skupšini Grada. Sa namerom ili bez nje, u opisanoj hronologiji problema je po mišljenju stanara izostavljena jedna prilično bitna godina za park kod Pepeljuge a to je godina 2015. U toj godini je prema Ugovoru o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini zaključenog 21.03.2012. godine između JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac i Aleksandar Čogurić (prilog 4) trebalo biti poništeno Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta i zemljište vraćeno u vlasništvo Grada obzirom da prema članu 5 Ugovora kupac nakon tri godine od pravosnažnosti Rešenja nije pomenuto zemljište priveo planiranoj nameni. I dalje je nepoznato zašto to nije urađeno tada kao i da li će iko ikada biti odgovoran za taj propust. Takođe, stanari napominju da je vrlo interesantno i ujedno zabrinjavajuće da je u to vreme direktor JP Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovac bio Milenko Milenković koji je početkom ove godine angažovan od strane investitora da uradi Urbanistički projekat sa idejnim rešenjem za izgradnju zgrade u parku kod Pepeljuge i koji je u isto vreme i član Komisije za planove Odeljenja za urbanizam koja uskoro treba da taj isti urbanistički projekat prihvati ili odbaci. I pored svega toga, stanari su i dalje optimistični i veruju da će Komisija za planove odbaciti pomenuti urbanistički projekat na osnovu njihovih prigovora, dopisa i peticije. Nakon odbacivanja urbanističkog projekta stanari očekuju pronalaženje rešenja prihvatljivog za sve strane kao i pokretanje procedure za izmenu u dopunu Plana generalne regulacije za celinu 8. Jedno od mogućih rešenja koje stanari predlažu jeste da se investitoru ustupi druga lokacija u neposrednoj blizini parka kod Pepeljuge. Takođe, stanari predlažu da se uđe i u pregovore sa vlasnikom kuće Pepeljuga koja se nalazi baš uz park i igralište za decu kako bi se ista otkupila, sredila i pretvorila u vrtić za decu obzirom da je izgradnja vrtića u tom delu grada svakako planirana. Ta kuća je već dugi niz godina u veoma lošem stanju, javni toalet i stecište narkomana i kao takva veoma opasna za njihovu decu. Šta više stanari su spremni da takvu ideju podrže i svojim ličnim finansijskim sredstvima”, navodi se u saopštenju.        

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
2 godine pre

Leskovac je daleko od “PRESTONICE” bez kralja, tako da ne moraju svi zakoni da se primenjuju. Ja znam da Zakon o planiranju i izgradnji ima neke odredbe koje niko od investitora u stambene zgrade ne poštuje, a za to ne odgovara, niti mu se ruše objekti. Kao na primer maksimalno 65% pod zgradom, obavezne zajedničke prostorije, parking mesta 1 po stanu, tehnički prijem, upotrebna dozvola,…
Počnu da grade, pa im se zabrani na neko vreme, pa onda nastave, pa prekinu, … Šta mislite? Zbog čega?

Zidar
Zidar
2 godine pre
Odgovori  mile

Zakon o planiranju i izgradnji ne poštuju ni načelnik gradske uprave, ni šef odeljenja inspekcije ni nadležni građevinski inspektori, a Vi očekujete da ga poštuju investitori.
Vrlo optimistično…
p.s. Odavno nije rađen novinarski presek o (ne)radu građevinske inspekcije…

Zažuljenko
Zažuljenko
2 godine pre

Dakle, “pisali ste Maršalatu”? I ja bih vam odgovorio da sam nenadležan, ali da ċu vam pomoċi i da sam ” na vašoj strani”.
Molite boga da vas ne uvrsti na listu obaveza u svojoj “to do”listi, i da vas obiđe na nekoj svoj komedijaškoj mini turneji i iznaviĉe vam se i izvređa vas na pasja kola pred tv kamerama.

Niša
Niša
2 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Ajde sad svi u manastir na prevaspitavanje 😉

Mozak ti na rezervu
Mozak ti na rezervu
2 godine pre
Odgovori  Niša

Šta si hteo da kažeš, filozofe pred zadrugu?
Nemoj se kačiš sa komentatori. Ovde su kulturni ljudi, al ima da te naprave na ništa.

Pertackibot
Pertackibot
2 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Sugrađani, u pogrešnu se crkvu mole. Suludo je tražiti pomoć od onog ko te prezire. Kao da svima vama nije jasno da su Mesku i Vučiću svi koji traže neka svoja prava, po difoltu je bundžije, a samim tim njihov neprijatelji.
Znajući to, nekom od vaših je pala na pamet užasno glupa ideja da predloži da pišete Vučiću, malo mu se uvučete, ispoštujete ga, i time dokažete da ga uvažavate i da niste protiv njega.
U pravu ste, Zažuljenko. Ako im dođe, napraviće od njihovog slučaja rialiti šou, …ebavaće ljude, ponižavati ih, a svaki penzioner gledalac Pinka će biti oduševljen kada vidi kako ćutite pognutih glava jer je spin-klovn kod vas izazvao osećaj krivice i sramote.