Predstavnica OEBS-a za slobodu medija i šef Misije OEBS-a u Srbiji zatečeni oslobađajućom presudom u slučaju ubistva Ćuruvije

BEČ/BEOGRAD 

Journalist Slavko Ćuruvija (Slavko Ćuruvija fondacija/Predrag Mitić) 

BEČ/BEOGRAD, 02. februar 2024. godine – Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu zatečeni su današnjom presudom Apelacionog suda u Beogradu. Ovom presudom okrivljeni su oslobođeni optužbi, te ubistvo srpskog novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine ostaje nerešeno. Poslednja presuda značajno odstupa od dve prethodne prvostepene presude kojima su optuženi proglašeni krivim i osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne.

„Činjenica da ovaj slučaj ostaje nerešen 25 godina nakon što je ovaj hrabri novinar ubijen krajnje je uznemiravajuća“, izjavila je Ribeiro,  „Nekažnjivost za ovaj težak zločin ne samo da je izuzetno bolna za Ćuruvijinu porodicu i kolege, već je i duboko razočaravajuća za celo srpsko društvo. Pravi test društva zasnovanog na vladavini prava je kako ono omogućava ostvarivanje pravde, posebno onima koji se izlažu riziku kako bi podržali vrednosti slobodne štampe.”

Današnje izricanje presude usledilo je nakon višegodišnjeg intenzivnog rada Komisije za istraživanje nerazjašnjenih ubistava novinara osnovane 2013. godine, koju je imenovala Vlada Republike Srbije, i Tužilaštvo, kako bi se konačno razrešio ovaj zločin, u potrazi za pravdom.

„Nekažnjivost za zločine nad novinarima u bilo kom društvu podriva bezbednost novinara i slobodu medija. Takođe doprinosi negativnoj percepciji javnosti u pogledu ostvarivanja pravde i poštovanja propisanih pravila i procedura. Misija ostaje dosledna radu  sa svim svojim partnerima – državnim institucijama, Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara, organima za sprovođenje zakona, medijskim i novinarskim udruženjima, civilnim društvom i akademskom zajednicom. Misija radi na ispunjavanju obaveza preuzetih u okviru OEBS-a i sprovođenju Medijske strategije Vlade Srbije za period 2020-2025. godine i zakonodavstva u skladu sa međunarodnim standardima kako bi se unapredili bezbednost novinara/ki i sloboda medija u Srbiji“, rekao je Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Ribeiro i Bratu su podsetili na obavezu koju je, saglasno Odluci Ministarskog saveta OEBS-a u Milanu o bezbednosti novinara iz 2018. godine, preuzelo svih 57 država učesnica OEBS-a, uključujući Srbiju, da „preduzimaju delotvorne mere kako bi okončale nekažnjivost zločina nad novinarima/kama”. Današnja presuda otvara ozbiljna pitanja u pogledu vladavine prava, ostavljajući celo društvo  bez pronalaženja odgovornih i zadovoljenja pravde za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, saopštio je OEBS.(kraj)saopštenje/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare