Predstavljena muško-ženska knjiga “Sedim ja tako”

NIŠ

“ Sedim ja tako…” je u pravom smislu reči muško ženska knjiga. Pisali su je Sandra Stanković  Nebojša Ozimić.

Sandra Stanković je novinar i  voditelj već dve i po decenije. Kaže da obožava novinarski i voditeljski posao, a o sebi misli da je „daleko od pisca u pravom smislu te reči . Ovo je njen prvenac.

Nebojša Ozimić je istoričar, pomoćnik direktora niškog Narodnog muzeja i sa njegove tastature mnogo dela je “ugledalo svet”. Do sada je objavio skoro 40 knjiga iz istoriografije, proze, poezije, drame. Prevođen je na grčki, italijanski, nemački, ruski I engleski jezik.

Njih dvoje napisali su knjigu o svakodnevnim temama, pojavama, svako je na svoj način, muško – ženski razmišljao i stavio na papir svoja razmišljanja. A teme su im svakodnevne – čarape, ko je lovac a ko lovina, plavuše, tetovaže, energija, priroda, teretana, kafa i kafenisanje…

O tome kako je sve počelo pričali su na promociji knjige održanoj u Biblioteci grada Niša, “Stevan Sremac”, pred prepunom salom.

„ Bio je septembar, Sandra i ja sedeli u Parku Svetog Save i ispijali čaj  po običaju polemisali o mnogim temama. I ranije smo znali da o mnogim stvarima mislimo različito. Predložio sam joj da uradimo tekstove na iste teme i to kasnije stavimo u knjigu. Rečeno – učinjeno,“ objašnjava.

Sandra, koja za sebe kaže da je rođeni kontraš, u ovom slučaju se složila sa svojim prijateljem. Godinama se druže, poznaju se kao I svi dugogodišnji prijatelji, mnogo i često polemišu o različitim stvarima, ali ta polemika i nije čudna ali je ovoga puta ona otelovljena kroz knjigu.

„ U svojim konfrontacijama ne popuštajući ni jedno, ni drugo. Zato smo pred publiku stavili razmišljanja i jednog I drugog. A naši prijatelji, čitaoci će proceniti ko je u pravu”, kaže Sandra.

Na pitanje Jugpresa da li postoje teme u kojima nema konfrontacije i oponiranja po Džon Grejevskoj postavci da su muškarci sa Marsa a žene sa Venere, pisci nisu želeli da odgovore direktno, ali se ispostavilo da je jedna tema sagledana na sličan način – neverstvo.

„Skoro dve godine je trebalo da knjiga ugleda svestlost dana iako je većina rukopisa bila završena nakon pola godine. Dogodilo se da mi je sin Vasilijeizbrisao kompletan hard disk zajedno sa upravo završenom verzijom knjige.”, kaže Ozimić.

“”Ja , pošto sve čuvam na rezervnom hard disku mnogo toga što mi je Oza poslao, sačuvala sam, ali je trebalo neke teme ponovo obrađivati. Zato je njiga izašla kasnije nego što smo planirali”, dodaje Sandra.

“Knjiga je nastala u želji da kad počnete da je čitate, ona učini da se opustite, zaboravite makar na tren na svakodnevne brige, stresove, saplitanje o barijere koje nas sapliću na svakom ćošku. Želimo da našim sećanjima “ubacimo” I vas u baša sećanja I lepe trenutke kojih se retko setite a neke ste verovatno, pritisnuti brigama, zaboravili”, kaže jedan od autora , novinar Sandra Stanković.

Veliku zahvalnost autori duguju Dušanu Mitiću Caru, ne samo zbog fotografija, već što ih je stalno terao da završe knjigu.

Na pitanje da li je u planu još neko zajedničko delo, Ozimić kaže:

„Mi ni ovo nismo planirali, ali je iskrslo. Da li će biti druge knjige u mnogome zavisi  od  reakcija čitalaca na ovu knjigu. Možda “Idem ja tako…“

Na promociji su pored autora učestvovali glumci Narodnog pozorišta u Nišu Jasminka Hodžić I Aleksandar Mihailović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare