Predstavljena knjiga “Sa dna kace” Saše Miljkovića

VLASOTINCE


Mnogobrojni vlasotinački poštovaoci dobre literature imali su priliku da budu svedoci predstavljanja knjige ,,Sa dna kace” autora Saše Miljkovića iz Lebana u danima obeležavanja 25-godišnjice od NATO agresije na našu zemlju. Organizatori ovog kulturnog događaja bili su NB ,,Desanka Maksimović” i Udruženje boraca rata od 1990.godine.
Autor knjige Saša Miljkovićm , i sam učesnik ratnih dešavanja, na svojstven i dirljiv način opisao je pogibiju svog ratnog druga i prijatelja Miroslava Stojkovića, koga su u Vlasotincu znali svi po imenu ,,Miško Puma”, rođenog 10.septembra 1974.godine. Kao vojni obveznik, slobodu otadžbine branio je u stroju 549.motorizovane brigade, i to na dužnosti vojnika izviđača. Poginuo je 7.aprila 1999.godine od dejstva avijacije NATO-a u rejonu sela Crmljan u opštini Đakovica. Odlikovan je ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. Uspomenu na borca Miroslava Stojkovića ,,Pume” sa puno tuge i pijeteta i danas čuva i čuvaće njegova porodica, pre svega, majka Snežana i sestra Tanja koje prisustvovale promociji ove knjige.
Da veterane ne smemo zaboravite i njihove herojske poduhvate u odbrani svoje otadžbine govorio je Miroslav Ranđelović, a profesor srpskog jezika i književnosti Saša Stanković je posebno istakao poruku pisca Saše Miljkovića koji kaže kako su krupni istorijski događaji uticali na sudbinu malog čoveka sa juga Srbije.

  • Dobro je poznato da su južnjaci iako najsiromašniji, najviše dali vojnika za odbranu Kosova i Metohije. U tom kontekstu je i herojska pogibija Miška ,,Pume” i ona se ne tiče samo njegove porodice nego i svih nas. Zato mi moramo da negujemo kulturu sećanja na njega i na sve veterane, jer tako odajemo poštu ne samo njima već i učimo naše potomke rodoljublju – istakao je Saša Stanković.
    Pisac knjige izrazio je zadovoljstvo brojnom prisutnošću publike i izrazio duboki žal za pogibijom svog ratnog druga i prijatelja Miška ,,Pume”, zahvalio se uz to ciglani ,,Kocić” na donaciji za štampanje knjige.
  • O apsurdima u igri svirepih pravila, mnogi plemeniti pojedincu kroz vekove pišu. Valja nam učiti, ali, izgleda nam učenje i nije jača strana.
    Tu smo, gde smo i na smetlištu civilizacije koja ponire, povlačći za sobom svaki od tragova vrlina, u iščekivanju da iz ništavila ponikne novi život i potvrdi nam činjenicu da se sve u dobroj meri regeneriše – mišljenja je Saša Miljković. (kraj) VS/ SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare