Predstavljen javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava mikro i malim preduzećima

LESKOVAC

Na Visokoj poslovnoj školi danas je održana 10. promotivna sesija  Razvojnog programa EU PRO, na kojoj je predstavljen javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava mikro I malim preduzećima I preduzetnicima.

Za povećanje konkurentnosti lokalne privrede u Šumadiji, zapadnoj, južnoj I istočnoj Srbiji, Evropska unija je opredelila 4,5 miliona evra.

Cilj informativne sesije je da se zainteresovani vlasnici malih I mikro preduzeća I preduzetnici, registrovani izmedju 2013. I 2017. godine,  upoznaju sa programom podrške i načinima apliciranj za bespovratna sredstva.

”  To su mlada preduzeća, u drugom investicionom ciklusu, kojima još uvek nisu dostupni komercijalni izvori finansiranja za unapredjenje poslovanja. Jedan od uslova za konkurisanje jeste da su firme registrovane na teritoriji na kojoj se sprovodi Program. To je 99 lokalnih samouprva, u dva upravna regiona: Šumadija I zapadna Srbija, odnosno južna I istočna Srbija.Sredstva su namenjena prevashosno nabavci opreme, ali  I modernizaciji usluga u IT sektoru. Pojedinačni grantovi za preduzeća registrovana prošle I pretprošle godine iznose maksimalno 2o hiljada, a firme, koje su sa radom započele izmedju 2o13. I 2o15. godine, mogu dobiti maksimalno 50.000 evra, pojašnjava Olivera Kostić, menadžer Sektora za mala I srednja preduzeća EU PRO programa.

Poziv je otvoren je do 6. jula, nakon čega kreće prva provera pristiglih prijava:

–          Radi se o dvostepenom procesu, što znači da će u drugu fazu ući samo projekti koji su u startu dobili pozitivnu ocenu. Oni će biti pozvani da predaju pun predlog projekta, nakon čega će se odlučivati o dodeli sredstava. Ovaj koncept je veoma jednostavan, tako da pozivamo sve zainteresovane da posete naš sajt. Apliciranje je na srpskom jeziku, to je formular koji ima tri strane, a kada se popuni, ne očekujemo da bude duži od 1o. Svima koji imaju dobre poslovne ideje, prijavljivanje zaista neće biti teško.

Na info sesijama, kaže  Kostićeva, najčešća pitanja se odnose na društveno-odgovorno poslovanje, jer se  ovim pozivom posebno ocenjuju preduzeća I preduzetnici, koji se odgovorno ponašaju prema zajednici u kojoj posluju. Vodimo računa o tome da novac dobiju one firme, čiji posao utiče na razvoj drugih biznisa, kao I čitave lokalne sredine, pa su, takvim pristupom, privrednici I preduzetnici malo zatečeni.

Program EU PRO za podršku razvoju malih I srednjih preduzeća, opredelio je 4,5 miliona evra, a više informacija I formulare prijave, pronaći će  na sajtu: www.eupro@org.rs.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare