Predstavljen informator o upisu za predškolce

LESKOVAC

 

U Domu kulture Roma predstavljen je danas  „Informator o upisu u pripremni predškolski program i posebne programe“. On je štampan na romskom i srpskom jeziku i u njemu su sadržane sve informacije koje mogu olakšati proceduru upisa dece. Cilj ovog informatora je da roditeljima pruži sve neophodne informacije kako bi što više dece bilo uključeno u vaspitno-obrazovni sistem.

„U školskoj 2016/2017. godini od ukupno 90 deteta romske nacionalnosti pripremni predškolski program pohađalo je 77, a ove godine 121 romsko dete bi trebalo da bude uključeno u vaspitno-obrazovni sistem“ rekla je Tanja Stanojević, koordinator Mobilnog tima za inkluziju Roma, i dodala da je praksa pokazala da je veoma bitno da roditelji budu informisani i motivisani.

Informator je izrađen u okviru projekta „Kad porastem biću čovek“ – Udruženja roditelja „Ringeraja“, a na njegovoj izradi bili su uključeni i Mobilni tim za inkluziju Roma i Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“. Kao deo projekta, pored informatora biće održane i radionice za roditelje na kojima će oni imati mogućnost da od predavača čuju sve neophodne informacije i podatke.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa obavezan pripremni predškolski program u trajanju najmanje devet meseci u godini pred polazak u školu.

Marija Rakić, zamenik direktora Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ je rekla da je osnovna funkcija pripremnog predškolskog programa da kontinuirano i sistematski pripremi dete za polazak u školu doprinoseći njegovom celovitom razvoju.

Pripremni predškolski program biće realizovan u 59 četvoročasovnih i 8 celodnevnih grupa u zavisnosti od interesovanja porodice i organizaciono prostornih mogućnosti Predškolske ustanove.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare