Predstava „Hrabra krojačica“ najbolja na festivalu „Mali Joakim“

VRANJE

Predstava „Habra krojačica“ Kruševačkog pozorišta osvojila je grand-pri „Mali Joakim“ za najbolju predstavu na 16. Festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ koji je ove godine održan u Vranju.

Žiri je u obrazloženju istakao da ,,svi segmenti predstave Hrabra krojačica na inovativan i smeo način grade ekološki osvešćenu predstavu, inteligentno uvezivajući svest o reciklaži, mladalačku energiju i reference iz popularne kulture, prepoznatljive današnjoj omladini”.

Za režiju predstave nagradu ,,Mali Joakim” dobio je Marko Torlaković, a za scenografiju Irina Somborac.

Nagrada Mali Joakim za kostimografiju dodeljena je Stefanu Savkoviću za kostime u predstavi ,,Jednobrki vitez” Kraljevačkog pozorišta.

,,Kostimi iz predstave na veoma duhovit i maštovit način korespondiraju sa današnjim vremenom, i pred očima nam dočaravaju svet neobičnog kraljevstva”, istakao je žiri.

Nagradu za dramski tekst dobio je Miodrag Miša Stanisavljević za predstavu ,,Vasilisa Prekrasna”.

Laureati nagrada Mali Joakim za glumačko ostvarenje dele četiri glumaca i glumica Darija Vulić za ulogu Mulan u istoimenoj predstavi Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, Nikola Penezić za ulogu ,,Stvorenja koje jede korenje” u predstavi ,,Vasilisa Prekrasna” Narodnog pozorišta Užice. Zoran Cerovini dobitnik je ove nagrade za ulogu Kralja u predstavi ,,Jednobrki vitez”, a Aleksandra Arizanović za ulogu trgovčeve kćeri u istoj predstavi.

Nagradu za dramski tekst žiri je dodelio Miodragu Miši Stanisavljeviću, za tekst ,,Vasilisa Prekrasna”.

,,Na karakterističan, lirski način, autor se vešto koristi lokalizmima i arhaizmima oslanjajući se na retko korišćene motive slovenske mitologije”, istakli su iz žirija.

Nagradu Mali Joakim za autorsku muziku dobio je Marko Torlaković za muziku u predstavi ,,Hrabra Krojačica”. U obrazloženju žirija navedeno je da se autor ,,hrabro služi mešavinom žanrovski različite, lako pamtljive muzike, prijemčive današnjim generacijama a svrsishodno samoj predstavi”.

Specijalna nagrada za partnersku igru pripala je Jeleni Filipović i Marku Nikoliću za uloge Lijanine i Mačorela u predstavi ,,Pinokio” Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Specijalna nagrada za koreografiju dodeljena je Damjanu Kecojeviću za predstavu ,,Mulan”. Nagrada za kolektivnu igru kao i nagrada publike dodeljena je ansamblu predstave ,,Hrabra krojačica”.

Žiri je bio u sastavu direktora Narodnog pozorišta Pirota Aleksandara Radulovića, glumice Šabačkog pozorišta Sonje Milojević i glumca Narodnog pozorišta Leskovca Ivana Jankovića.

Dečiji žiri ,,Mali pozorišni znalci” nakon šest pregledanih predstava doneo je odluku da se nagrada dečijeg žirija za najbolju predstavu dodelio ,,Hrabroj krojačici”. (kraj) DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare