Predstava “Gernika” otvara prvi Nišvill Jazz teatar

NIŠ

Nišvill jazz festival koji će trajati do 13 avgusta ove godine ima niz noviteta u programskom delu. Jedan od njih je teatarski deo, smenjivanje glumačkih ostvarenja, izložbi, egzibicije na otvorenom, ali i komade namenjeni najmlađima. Ovim programima širi se  duh kulture festivala.

Uvertira pred koncerte poćinje u nedelju šestog avgusta uličnom paradom trupe „Moonlight“ od 19 sati. Događaj večeri je predstava italijanskog teatra „En vol“ sa Sardinije. Oni će izvesti komad Gernika.

„Komad je nastao u čast 80 godina od nastanka istoimene slike i bombardovanja građanstva. Ovo je drugi put da je igramo. Naša trupa osnovana je pre 28 godina i radi isljučivo angažovane predstave. Gernika je priča o destrukciji“, kaže rediteljka Maria Paola Cordella.

Na prvom Nišvil džez teatru biće izvedeno ukupno 16 predstava, od kojih šest za najmlađe. Trupe dolaze iz Srbije ( Beograda, Niša, Subotice), Poljske, Bugarske..

“Komadi biće podložni kritici I nagrađivanju. Žiri koji će ove godine ocenjivati trud, ideju I kvalitet predstava čini Dragana Boškovć poznata kritičarka, zatim Nišlija Dejan Petković I Dejan Ilijić iz niškog sastva Eyot. Oni će dodeliti nagrade publike za najbolju predstavu I najbolje korišćenje muzike”, kaže direKtor Nišvila Ivan Blagojević.

Ovogodišnji selector Nišvil džez taetra je poznata niška glumica koja već tri decenije živi I radi u prestonici Maja Mitić. Ona je za nišku publiku izabrala komade namenjenii svim generacijama I ukusima.

“Predstave će se izvoditi na srpskom I engleskom jeziku. Od 16 selektovanih, dve su igračke. Ovo je baza za ono što planiramo da uradimo iduće godine. Želimo da idemo korak dalje”, istakla je ona.

Ulaz na predstve je besplatan. Iz Nišvila najavljuju da će se od iduće godine za vreme trajanja festivala Nišvil ulaz u nišku Tvrđavu naplaćivati simbolično- jedan evro u dinarskoj protivvrednosti. Razlog je loš materijalni položaj festivala iz godine u godinu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare