Predsednik opštine bio u Dadincu, to što je rekao je po sistemu “tandara-mandara”

VLASOTINCE


Brojni građani iz Dadinca, koji su na braniku svoje Rupske reke već dvanaesti dan, imali su primedbe da se niko nije setio iz lokalne samouprave da ih, u predhodnom periodu, poseti i pita koji su to problemi koji ih muče.

Svoju Rupsku reku , koja za sve njih znači život, rekli su predsedniku vlasotinačke opštine Bratislavu Petroviću, braniće svojim telima i svojim životima a sve to prilikom njegove nenajvljene predvečerašnje ovonedeljne posete.

Petrović je, javlja naš reporter sa lica mesta, u Dadince otišao svojim privatnim vozilom i razgovarao sa brojnom grupm meštana koja se okupila u jedinoj ulici koja vodi ka reci.
I ako je malo, ali ne previše zahladilo, upaljena takozvana logorska vatra, koja se ne gasi svih prethodnih dana, po običaju je mesto gde skoro svi meštani Dadinca budu do kasnih noćnih sati.

Rekoše da ih je do ponoći i previše, a posle toga bude, kao nekad u vojsci i stražarske smene na nekoliko sati.

Značila im je poseta prvog čoveka vlasotinačke opštine i kada su ga ugledali nisu verovali svojim očima da je , eto, neko i stigao iz lokalne samouprave.
Imali su priliku da ga pitaju o svemu što ih tišti. Bio je to otvoreni razgovor u veoma mirnoj i konstruktivnoj atmosferi, ni nalik na skupštinska zasedanja naših poslanika.
– U vaše Dadince došao sam pre svega kao običan čovek, koji želi da vas čuje i da vam pomogne u okvirima nadležnosti koje imam. Ova vaša reka je i moja, jer moja deca svih letnjih dana odlaze na kupanje u Kozaračku reku, koju vi nazivate Rupskom. Kao Crnobarac ja nisam bio u prilici da kao moja deca budem u njoj u letnjim danima. Moramo se u ovoj ni malo lakoj situaciji odnositi odgovorno i mudro i ne smemo da povučemo nijedan pogrešan potez i ogrešimo se od postojeći zakon “, rekao je Petrović.
Meštani Dadinca pitali su predsednika opštine o svemu onome što ih muči, a sam predsednik bez i malo uvijanja direktno je odgovarao na sva ta pitanja.
– Članovi Opštinskog veća imaju u obavezu da pregledaju svu dokumentaciju i ocene njegovu zakonitost i validnost. Ni sam ne znam zbog čega odgovorno lice nije dostavljalo potrebnu dokumentaciju većnicima i tako je sve nas dovelo u prilično nezgodnoj situaciji, rekao je Petrović.

On meštanima ipak nije objasnio da u lokalnoj samoupravi postoji zakonom definisan način rada, postupanja i odlučivanja i da je, ako se zakon poštuje, nemoguće da “odgovorno lice” neće da dostavi informacije, podatke i papire o svom radu, za koji prima platu od novca građana, Opštinkom veću.

Sem ako “odgovorno lice” nema nekog drugog šefa a to, očigledno, nije predsednik opštine.

“Odluka koja je donešena postala je pravosnažna, jer je njeno produženje od strane investitora izvršeno u propisanom roku. Postoji način kako se izdata dozvola može poništiti, ali moramo voditi računa da u tom slučaju ne smemo ništa da pogrešimo. Svojevremeno sam i ja mislio da je izgradnja MHE koja je bila zabranjena od strane skupštinske većini na sednici i konačna ali nije bilo tako”, rekao je Petrović.  
Profesor u vlasotinačkoj gimnaziji, sada u penziji, Srba  Ristić kao predmetni profesor fizike i ovde se našao u ulozi, kao svojevremeno kao profesor da pita svog učenika, sada  aktuelnog predsednika Petrovića da imaju ozbiljan problem sa zdravom pijaćom vodom i da vodu buradima prebacuju do svojih voćnjaka i zasada koje imaju.
– Imali smo plan da se na brdu iznad Kozara napravi rezrvoar vode od koga bi se snabdevali meštani sela Orašja, Kukavice i Ladovice a da i vaše selo bude priključeno ovde u delu vašeg sela. Čak su bila i opredeljena sredstva u iznosu od tri miliona dinara, ali ideja nažalost nije relizovana – rekao je Petrović.
Dadinčani su pitali predsednika zašto ih nije ranije posetio, a on je rekao da bi bilo možda bespredmentno jer nije imao na uvid potrebnu dokumentaciju, a okupljeni meštani još jednom su izneli čvrst svoj stav da nikako neće dozvoliti ni po koju cenu da se voda iz Rupske reke nađe u cevima investitora koji, kako rekoše, i ne zna gde je selo Dadince, a još manje da je čuo za Rupsku reku koju hoće da im je jednostavno preotme.
Predsednik mesne zajednice sela Dadinca, Goran Stojiljković uljudno se zahvalio ( kao što domaćinki red i nalaže) što ih je predsednik Bratislav Petrović posetio  i okupljene meštane lično obavestio o svemu onome što se dešavalo u vezi Rupske reke. Uz nadu i verovanje da će, predsednik,  učiniti sve što je u njegovoj moći i ingerenciji u zaštiti prava na život osamdesetak meštana Dadinca kojih je brojčano svake godine sve manje i manje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare