Predsednik EP gurnut u stranu u razgovorima o odgovoru na krizu

MADRID-BRISEL

Holandski premijer Mark Rute i nemačka kancelarka Angela Merkel isključili su predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija iz diskusija o odgovoru EU na krizu zbog epidemije korona virusa, piše španski list Pais.

“Glavni lideri zajednice održali su drugu video-konferenciju o krizi zbog korona virusa 6. aprila uz primetno odsustvo predsednika EP Davida Sasolija”, izvestio je španski list.

“Lider jedine institucije čiji su predstavnici izabrani glasovima građana ponovo je namerno isključen iz rada foruma zaduženog da pripremi mapu puta sveobhvatnog plana oporavka… Nemačka i Holandija predvode isključenje Sasolija”, dodaje Pais.

Izvori u parlamentu EU potvrdili su za EURACTIV.com da Sasoli učestvuje u tele-konferencijama na dnevnom nivou sa Ursulom fon der Lajen i Šarlom MIšelom ali ne i na video-konferencijama.

Isti izvori kažu da je to “veoma čudno” pošto je Evropski parlament ključna institucija EU.

Na poslednjem Evropskom savetu lideri Unije tražili su da predsednici Evropske komisije, Evrogrupe, Evropske centralne banke i Saveta EU predstave neformalne predloge plana oporavka. U “normalnim” okolnostima, diskusiju bi vodilo pet predsednika uključujući Sasolija.

Španski list prošle nedelje je izvestio da je kancelarka Merkel blokirala Sasolijevo učešće zbog bojazni da će se on zalagati za korona obveznice, odnosno opciju kojoj se Berlin oštro protivi.

“Evropski parlament predstavlja volju građana i zato zaslužuje maksimalno poštovanje. Njegov predsednik ne samo da mora da se čuje, već mora i da bude tu kada se odlučuje. Nećemo dozvoliti nijednom premijeru ili kancelaru da utiša njegov glas”, napisala je na Tviteru predsednica grupe socijaldemokrata u EP Irace Garsija (Iratxe Garcia).

Evropske podele sever-jug oko korona obveznica ne postoje samo na nivou članica nego i u institucijama EU.

Sasoli, Portugalac Mario Senteno (šef Evrogrupe), Francuz Tijeri Breton (evropski komesar za unutrašnje tržište) i Italijan Paolo Đentiloni (komesar za ekonomiju) podržavaju opciju korona obveznica.

S druge strane, protiv te ideje su predsednica EK, Nemica Fon der Lajen, i direktor Evropskog stabilizacionog mehanizma Klaus Regling.

Izvor: EURACTIV.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare