Predsednik da ne potpiše zakon

BEOGRAD

Organizacije i pojedinci okupljeni oko platforme Ekološki ustanak zatražili su da predsednik Srbije ne potpiše “katastrofalne” izmene Zakona o vodama i da se one vrate na ponovno pisanje u kojem bi učestvovali i zainteresovani građani, profesionalna i stručna udruženja.

U apelu udruženja oko Ekološkog ustanka koji su medijima prosledile Građanske inicijative navodi se da pri izdradi izmena Zakona nije omogućeno učešće javnosti, niti je ona na bilo koji način bila informisana o izradi akta od suštinskog značaja za očuvanje voda kao javnog dobra i ključnog resursa za sve građane Srbije.

Dodaje se i da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i ingrastrukture isključilo javnost iz zakonski obavezne procedure javne rasprave na Nacrt prostornog plana Srbije i Izveštaja o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu.

Naglašava se da se izmenama menjaju odredbe o načinima korišćena i davanja u zakup vodnog zemljišta i to tako da se predviđa mehanizam “neposredne pogodbe” pri davanju u zakup vodnog zemljišta za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata.

“Na ovaj način se jasno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu”, ističe se u apelu.

Naglašava se da je voda javno dobro, a ne resurs koji država sme da pretvori u potrošačku robu i resurs za profitabilnu eksploataciju.

Traži se da se Zakon o vodama vrati Vladi Srbije kako bi sprovela javnu raspravu u skladu sa zakonom, a da Ministarstvo građevinarstva Nacrt prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana Srbija na životnu sredinu hitno ponovi postupak i vrati na sam početak procesa, odnosno na pisanje Nacrta plana – ovog puta sa stručnim organizacijama i zainteresovanom javnošću.

Od premijerke Srbije traži se da odgovori zbog čega se grubo krše zakonski propisi i proceudra, zašto se strateški važni akti kriju i usvajajau daleko od očiju javnosti i navodi da ako se ti akti ne povuku nju smatrati direktno odgovornom za kršenje zakonskih procedura i tražiti njenu smenu i smenu resornih ministara.

Apel su potpisale Inicijativa Pravo na vodu, Nacionalna ekološka asocijacija, Vojvođanska zelena inicijativa, Ekološki front Novi Sad, Očuvajmo reku Pek, Društva za zaštitu životne sredine Stara planina, Skupština slobodne Srbije, Savez ekoloških organizacija Srbije, Otvorena građanska platforma Akxija, Združeni pokreti i inicijative, GG Pokreni se, Odbranimo Teslu – Pančevo, Komšije sa Dorćola, OSNA, Srce grada, UG Belorepan, UK Komšija – Krnjača, UG Kotež, “Bela Čaplja 1165”, UO PAKT iz Loznice, GG Bitka za Vlasinu i druge organizacije, građani i profesionalci.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare