Predsednica švajcarskog parlamenta u poseti Nišu

NIŠ

Predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Izabel More sa saradnicima započela je boravak u Srbiji posetom Nišu gde je sa gradonačelnicom  Draganom Sotirovski razgovarala o realizaciji projekata koje finasira ta zemlja i o nastavku dosadašnje uspešne saradnje sa gradom. Sastanku su prisustvovali i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid sa saradnicima kao i  predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić i sekretar Skupštine grada Ružica Đorđević.

                      Strategija uspešne saradnje Švajcarske temelji se na oblastima unapređenja rada uprave, zaštiti životne sredine i ekonomiji.

                  ‘’Kada je ekonomija u pitanju grad je prepoznat kao mesto koje ima dobru i povoljnu klimu za investiranje, kada je u pitanju zaštita životne sredine radimo  na tome da pronađemo investitore za sanaciju deponije ali i na izgradnji fabrike za prečišćavanje vode, a tu je još mnogo tema u ovoj oblasti’’- kazala je Dragana Sotirovski.

                    Ona je goste iz Švajcarske upoznala i sa aktivnostima i rezultatima koje Niš postiže kada je u pitanju gradska uprava.

                    ‘’ U toku je rad na reformi gradske uprave koja će kao nova da zaživi  2021. godine, a cilj nam je efikasna uprava koja je na usluzi građanima i njihovim zahtevima i   na tome ćemo istrajati’’- istakla je gradonačelnica Niša i podsetila da je švajcarska Vlada novčano podržala projekat e-uprave ali  i  da je finansirala izgradnju Naučno-tehnološkog parka.

                         Dodala je da je velika prednost za saradnju Niša i Švajcarske i avio linija koja  povezuje Niš sa Bazelom, a od početka naredne godine, očekuje se ponovo uspostavljanje leta do Ciriha.

                          “Moja funkcija, obavezuje me i na izvesnu kontrolu i tok realizacije projekata koje je finansirala švajcarska vlada budući da parlament odobrava novac koji se investira’’- kazala je Izabel More.

                          Ona je dodala da u Švajcarskoj živi oko 60.000 Srba koji su jako vezani za svoje poreklo i to pokazuju i time što usmeravaju svoje investicije ka svojoj zemlji što potvrđuje i stotinka preduzeća iz Švajcarske koja su aktivna na ovoj teritoriji.

                           Izabel More je najavila svoje susrete sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i ministrom finansija Sinišom Malim, što je, kako je ocenila, dokaz izraženog prijateljstva dve zemlje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare