Predlog da kanjon Vučjanke postane zaštićeno područje

LESKOVAC

Gradsko veće grada Leskovca usvojilo je danas predlog direktora Turističke organizacije Leskovac Nebojša Kocić da se pokrene inicijativa da se kanjon reke Vučjanke i planina Kukavica proglase za zaštićeno područje.

On je, tražeći podršku Gradskog veća za ovu inicijativu, rekao da će TOL u saradnji sa svim relevantnim institucijama grada sa ovim projektom aplicirati kod Ministartsva za zaštitu životne sredine.

„Koji stepen zaštite ćemo ostvariti zavisiće od rezultata terenskog istraživanja nadležnih ekipa Zavoda za zaštitu privrede. Imajući u vidu da ovaj predeo obiluje raznovrsnih biljnim i životinjskim vrstama, kao i velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih atrakcija, realni je očekivati da ćemo ostvariti zacrtani cilj i dobiti najveći stepen zaštite. Po našim saznanjima Zavod za zaštitu prirode je već pokrenuo postupak monitoringa terena. Ideja vodilja celog projekta je uređenje Skobaljić-grada, trasiranje i obeležavanje biciklističkih staza, a sve u cilju kvalitetne turističke ponude. U celu ovu inicijativu treba uvrstiti sanaciju i adaptaciju par vekova starih vodenica potočara na donjem toku reke Vučjanke. Realizacijom ovog projekta dugoročno se otvaraju mogućnosti za razvoj turizma, bilo da je to lov, ribolov, planinarski turizam, foto-safari…“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare