Predlog da jedna ulica u gradu ponese ime Ameta Ametovića

LESKOVAC

Predstavnici Doma kulture Roma održali su konferenciju za medije na kojoj su želeli da sugrađanima približe istinu o junaku Kumanovske bitke iz 1912. godine. Vojnik romske nacionalnosti, koji je rođen u Leskovcu 1861. godine, je za svoj podvig nagrađen Karađorđevom zvezdom sa zlatnim mačevima. Koliko god svi bili upoznati sa činjenicom šta je on uradio (prešao na neprijateljsku stranu i, pošto je bio trubač, odsvirao znak za povlačenje turske vosjke, a onda se vratio među srpske vojnike i zasvirao juriš), toliko je nepoznato njegovo pravo ime. Vladimir Amzić tvrdi da je njegovo ime Amet Ametović, a ne Ahmet ili Ahmed Ademović.

„Mislim da je u pitanju greška ili prilikom štampanja ili je istoričar koji je o tome pisao pogrešio. Pravo ime je Amet Ametović. On je rođen u naselju Podvorce gde je živeo sa svojim unukom Fadilom. Niko ne pominje njegovu ćerku Demiranu, ne pominje ni ostalu porodicu, jer je on imao još tri unuka i dve unuke od ćerke. Sinovi su mu streljani 1941. godine u Arapovoj dolini. Ja nisam istoričar, ali sam se bavio nekim istorijskim istraživanjima, pa sam se tako bavio i Rustemom Sejdićem koji je nedavno dobio svoju ulicu u Bojniku. Drago mi je da se opština Bojnik setila svog vojnika, pripadnika Gvozdenog puka iz Prvog svetskog rata. On je dobio Karađorđevu zvezdu s mačevima jer je uradio sličnu stvar, odnosno zasvirao juriš u presudnom trenutku bitke.“

Amzić je pojasnio i samo delo Ametovića, rekavši da se on preobukao u tursku uniformu, pa tako prerušen se ušunjao među turske vojnike.

„One je jednom čuo turski znak za povlačenje, a kako je imao izvanredan sluh, on je taj znak zapamtio i odsvirao Nastala je pometnja u na turskoj strani koja je u tom trenutku nadirala, vojska je počela da se povlači, a Amet se vratio na srpsku stranu i zasvirao juriš. Na taj način je srpska vojska dobila Kumanovsku bitku.“

Amzić je kao potvrdu da se radi o Ametu Ametoviću naveo i ukaz da je Karađorđevu zvezdu dobio vojnik Amet Ametović, dok se među nagrađenima ne nalazi ime Ahmeda Ademovića.

„Pretopstavljam da je i naš istoričar Turović pogrešio jer u njegovoj knjizi postoji slika Ameta Ametovića iz mlađih dana, a onda ima slika iz starijih dana gde je ista osoba potpisana kao Ahmed Ademović. U naselju Podvrce ne postoji porodica Ademović, ali ima Ametovića.“

Predstavnici Doma kulture Roma su uredili i prostor oko groba Ameta Ametovića, a Amzić kaže da je on sam pronašao taj grob, koji je svojevremeno bio urastao u travu i korov.

„Otprilike sam znao gde bi taj grob trebao da se nalazi, s obzirom da se u ovom delu sahranjeni on i njegova porodica. Grob smo uredili, očistili, a u planu nam je i da iznesemo inicijativu koja bi išla ka lokalnoj samoupravi da gradske strukture dodatno urede ovaj prostor. Mislimo da treba i da se određenim znacima ili tablom obeleži ovo mesto, da svi koji ovde prođu znaju šta je ovaj čovek uradio za ovu zemlju i narod koji ovde živi, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Razgovarali smo i sa gradonačelnikom koji takođe podržava našu ideju da jedna ulica u gradu ponese ime Ameta Ametovića, ali smo sa celom tom inicijativom malo usporili, kako ne bi pogrešili oko imena našeg heeroja. U Beogradu postoji ulica Ahmeda Ademovića, ali mi ne želimo da ispadne da mi Leskovčani ne znamo kako se stvarno zvao naš sugrađanin. Želja nam je da do 8. aprila, kad je Svetski dan Roma, jedna ulica u Leskovcu poneti ime našeg velikog sugrađanina.“

Prati
Obavesti me o
guest

22 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miki
Miki
3 godine pre

Dobar tekst. Ja sam se rodio kasnije, ali verujem da je ovo istina i podržavam ideju, u svako smislu.
A ovi što se svađaju komentarima…. su dosadni.

Laki
Laki
3 godine pre
Odgovori  Miki

A ti si, Miki, kao neki pandur ovde, medijator, šta li..? Kolko ja vidim ljudi se ne svađaju, već polemišu. Jako je važno to što si se ti rodio kasnije. Ja sam isto bio mali kad je Betoven svirao, inače bi ga zvao na svadbu.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre

Potpisujem predlog i osećam stid što još uvek nije realizovan!

x!$*&$%##@!
x!$*&$%##@!
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

I naravno, Dzej.

Ko se javio
Ko se javio
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

To je poslednje zbog čega bi ti trebao da se stidiš. Nit si ikad bio funkcioner, niti ċeś biti, niko si ništa pa zar ti takav zbog Ameta oseċaś stid i odgovornost? Stidi se za početak zbog toga što si loš ĉovek, pa ċeš za 10-15 godina da se stidiš zbog ubijanja foka i zalagati se za mir u svetu.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre
Odgovori  Ko se javio

Šta li bi ti bez mene? ?

Ko se javio
Ko se javio
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Ja sam stvarni lik, živa osoba sa svojim źivotom. Ti svoj pravi źivot nemaš, a svi su skapirali da si bez svog botovskog virtuelnog života na leskovačka 2 portala nula. I kao bot jedan totalno nezanimljivi populista, a jasno se moźe naslutiti koja si propalica od čoveka.
Budi sreċan što sam te uopšte udostojio komentarom, jer ovo je poslenji put da komuniciram sa veštačkom “inteligencijom”.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre
Odgovori  Ko se javio

“Stvarni lik, živa osoba sa svojim životom”, koja se potpisuje sa “Ko se javio”???

Dušo, Atlagić ti nije ravan. ?

Ko nam se to opet javiiiooo :-)
Ko nam se to opet javiiiooo :-)
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Da, da, kako da ne. Ĉim se neko ne slaže sa tobom odmah je iz glavnog odbora SNS.
I nemoj ti meni “dušo”, …erčino. Ti jesi emocionalno neinteligentan, bez googla dokazano ograničenog znanja iz opśte kulture , al da ne kapiraš da sam hteo da ti kaźem da si duhovni invalid koji živi za dva portala i svoju glupavu fejsbuk stranicu punu malograđanskih sadržaja za polusvet, eee….to ti uopšte ne verujem. Kao ni u iskrenost tvojih komentara jer si veċ dokazani lažov i nula od čoveka. To dokazuje i to što su te provalili i odbacili svi učesnici projekta ” Đura”.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre

Dušo, samo onako usput:

– Kad pišeš sintagmu “veštačka inteligencija”, reč inteligencija ide bez navodnika, jer se u suprotnom stiče utisak da ni tebi nije jasno šta si htela da kažeš.
Tako bar čika Klajn kaže. U stvari rekao mi Gugl. ?

Jovan Mihajlović Joca - Naselje Rupe
Jovan Mihajlović Joca - Naselje Rupe
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Čitam komentare, i nisam mogao da izdržim a da ne porokomentarišem. Otišao sam na profil ove osobe i iskopirao prvo što sam video:

“Neki korisnici Gerontološkog centra “Novi Sad”, odbili Fajzerovu vakcinu jer čekaju rusku.

– More, sve bih ja to na Goli otok!”

To je taj njegov tzv humor, to je ta tzv vrhunska satira ovog tzv briljantnog uma.

Zemljače, onog momenta kada postaneš svestan svoje gluposti i na nivou sa koga možeš da skapiraš kako je ovo neviđena i vrhunska glupost, tada se javi da polemišeš sa ozbiljnim, izgrađenim ljudima koji imaju dovoljno životnog iskustva da smesta skapiraju šta je kvalitet, talenat, mudrost a šta gore od najgoreg šunda.

Toliko od mene,

pozdrav redakciji i svim čitaocima.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre

A je l’ kapiraš ti izgrađeni zemljače da ovde svi “polemišu” samo sa mnom. Svi se bavite jedino mojom malenkošću. Svi do jednog čitate svako slovce koje postavim bilo gde, pa čak i ti. Sam si priznao. Tačku da stavim kao komentar, odmah kere jakobsfeldske. Jel kapiraš? Teško. ?

Raca
Raca
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Alo, sick man, nek te Ljilja odvede pa sa dr Tojagom da te krunišu, da ti daju laptop sa desetak lažnih portala gde bi se ti svadjao sa samim sobom, delio smajliće, srca, cvetiće. Tamo bi ti se svi obraćali sa vaše novinarsko visočanstvo, a na zidu bi stavili sliku recimo Bogdana Tirnanića, koju bi gađao pikado strelicama. Vidiš kako sve može da se reši, a ti lupaš gluposti i fantaziraš o slovcima, a zapravo ti prožvaćeš svačije slovce, zarez, navodnik… Nema komentatora čije slovce nisi prožvakao. Kako beše ono iz pesme? Selska palaverka? Ne, selska vizitarka, e to si ti.

Rođu
Rođu
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Ma vidite valjda da Vam o(d)govaraju svekoliki botovi, čiji se stil pisanja može prepoznati. E, sad je pitanje da li rade za keš ili sendvič. U pravu ste da polemišu samo sa Vama, za činjenice iz texta ih baš zabole. Možda je i bolje nego kao na drugim mestima da gledamo shizofreno pisanje komentara i odgovaranje samom sebi od strane uhljupa, ovih i onih…

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre
Odgovori  Rođu

Ma naravno da vidim. Samo volim da ih… ?

Ko nam se to opet javiiiooo :-)
Ko nam se to opet javiiiooo :-)
3 godine pre
Odgovori  Rođu

Nije lepo da sam sebi daješ podršku, al šta ċeš, kad nakon onolike bruke i neuspelog projekta Đura, u gradu nemaś nijednu osobu koja bi napisala afirmativan komentar tebi upuċen. Kakav je to bedan, očajnički potez kad sam sebi moraš da daš podršku pod drugim imenom.

Pritom vređaš uredništvo i veċinu komentatora koji tačno znaju da su botovi ovde svratili nekoliko puta, videli da ovde dolaze i piśu normalni ljudi, da ovaj portal nihe mesto za njih, okrenuli se i otišli. Ĉekaj, čekaj, to mi nešto poznato. Hej, pa ti sada jedina botina ovde 🙂 Doduše bot sa više F dijagnoza, ali ipak običan bot. Sigurno su nanjušio kintu kod Ljilje, pa ajd da i od nje iskukaš neku lovu.
Za Meskovu promociju si uradio više od onih nekoliko njegovih plaċenih botova. Da, da, tačno znam o ĉemu sada razmišljaš: kakve veze ima kad su i botovi i Đura plaćeni iz istog budźeta. Tačno, botovima je nebitno ko ih plaċa, a ti si se baš izbotovao.
Ovaj komentar ċe biti objavljen, jer ovo zasad nije Meskov portal, što ne znaĉi da neċe biti ako ti urednica dozvoli da divljaš, špijuniraš komentatore, optuźuješ, presuđuješ, vređaš i da iznosiš liĉne podatke komentatora.
A najgore od svega što si radio je to što si za svakog okalnog opozicionara naśao ruźnu reč, za ljude iz nekih pokreta takođe, za sve sem za onu prosvetnu radnicu. Ne zanimaju me razlozi, samo konstatujem. Ajd laku noċ, i slobodno piši pod svojim izlizanim nadimkom, ne stidi se. Svi veċ znamo da si uštva.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre

Ti se dušo očigledno pališ na mazohizam! Pa zar ne reče još pre nekoliko svojih komentara, da će ti to biti poslednji put? 🙂

Zadnji put uredio 3 godine pre Djura Leskovac
Nista gori od gradonacelnika
Nista gori od gradonacelnika
3 godine pre

Nije gori zato sto gleda interes. Cim mu neko nije potreban vise, onaj ga odbaci, kad ga iskoristi. I obrnuto. Pljuvao je onog fortunu kako je krao, uzimao, udruzeno iznosio robu iz magacina javnih preduzeca pomocu potplacenih radnika, pa posle prefarbao i preprodavao, ma javljao im se na tender da im proda njihovu robu?! Ali, taj pokvareni lik je prestao da bude pokvaren cim je cistuncu gradonacelniku poklonio, ne delovi, nego ciste suske, za provod, putovanja, donaciju stranke. Poklonima peru savest. I tako je za zivota taj ,,uspesni privrednik”bio protuva, a kao pokojni je andjeo od coveka, rece prvi covek. U tako nemoralniom gradu gde su k.rve dame a ovakvi posteni, nije ni cudo sto nema volje za bolje. Ubijeni su osvestanom rukom krvnika. Znate, pokajnici su bogu miliji. Zato se ne cudite nikom u nasem gradu mogucnosti za nicim zasluzne gradjane.

Nek mu sujeta ostane gladna
Nek mu sujeta ostane gladna
3 godine pre
Odgovori  Rođu

Ne kaźe se “uhljup” veċ “uhljeb”. Mislim da reč postoji odnedavno u BiH ili Hr slengu.
Molim čitaoce da ne obraćaju pažnju na Đuru, propalu osobu u svakom smislu, bota nad botovima, koji se hrani vašim komentarima i pažnjom.
Hvala svima i pozdrav uz želju da ovaj portal i dalje ostane oaza slobodnog i zdravog mišljenja. Botovi stop!

Peglam biografije sterilišem zlo
Peglam biografije sterilišem zlo
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Đuro, da sam nekom nesrećom na tvom mestu, ja bih malo sputio loptu. Znaš i sam da imaš ugled i rejting otprilike kao sadašnji B92 🙂

Ivan
Ivan
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

lepo ti kaže čovek ti prvo da se stidiš što si prodavačica ljubavi za lokalne novinare na izvolte. Pisaću 24 sata dnevno besplatno a onda za pare biću šta hoćete samo me platite a posle ću ladno pljuvati u svaki bunar iz kog sam pio.

Kuku Todore
Kuku Todore
3 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Pa ti si i vaši dobio, nesrećo jedna?I to one što se stide i još se hvališ time!