Predavanje o arheo parku “Pločnik”

LESKOVAC
Muzejski savetnik arheolog Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović-Cvetković je danas, u okviru  manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, u Narodnom muzeju Leskovac održala predavanje na temu „Arheo-park Pločnik“.

Po njenim rečima, reč je o naselju koje potiče iz doba neolita.
„Rezultati istraživanja su veoma dobri i zanimljivi. Najinteresantije u svemu je što smo mi iz Muzeja Toplice uspeli da u Pločniku napravimo arheo-park i pokažemo kako izgleda to što mi radimo”, rekla je Kuzmanović-Cvetković.

“Obično se muzeji gledaju kroz izložbe gde se pokaže deo onoga što rade ili se kaže da se u muzejima ne radi ništa, jer su zatvoreni. Arheološka istraživanja su zanimljiva dok traju, a onda se predmeti koji su pronađeni pokupe, deo se izloži u vitrinama koje su, ponekad, daleko od posetioca, ili mogu da se vide povremeno”, objasnila je ona.

Zato su se, kaže,  potrudili da pokažu  neolit uživo, odnosno kako se to živelo u ono vreme.

 

“Za razliku od muzeja, tamo možete da govorite glasno, sve možete da dodirnete, možete da učestvujete u svemu što se dešava, kao što je proces pečenja hleba koji može da se pojede… Mi pretpostavljamo da smo uspeli da rekonstruišemo način života kakav je bio u ono vreme, jer smo, između ostalog, uspeli da rekonstruišemo proces topljenja bakra kao što se tada radilo. Naravno, nikad ne možemo da budemo potpuno sigurni da je sve to baš tako bilo, jer nema pisanih zapisa, ali smo 97% uvereni da je način života onog doba bio upravo ovakav”, “ objasnila je koncept arheo parka “Pločnik” Kuzmanović-Cvetković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare