Predavanje Aleksandra Jerkova

LESKOVAC

U organizaciji Narodne biblioteke „Radoje Domanović” i Ogranka SANU u Nišu održano je predavanje profesora doktora Aleksandra Jerkova na temu „Šta je savremeni klasik? Istorija pojma klasik i pogled na srpsku književnost danas“. Profesor Jerkov je govorio o pojmu klasik kroz istoriju i dao retrospektivni pregled srpskih književnika 20. veka koji mogu da dobiju status klasika, počev od Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Ive Andrića i Miloša Crnjanskog preko Vladana Desnice do Njegoša.

„Klasik je onaj ko će zauzeti određeni položaj i biti na određeni način prepoznat. Klasik je onaj koji služi kao uzor, na koji se možete pozvati.“

Aleksandar Jerkov je rođen 1960. godine u Beogradu. Univerzitetski je profesor, teoretičar i istoričar književnosti. Književnu kritiku piše i objavljuje od 1977. godine, učestvuje na skupovima i u naučnim projektima u zemlji i inostranstvu. U dva uzastopna mandata (2002—2006) Aleksandar Jerkov bio je prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Filološkog fakulteta. Srpsku književnost predavao je na slavističkim katedrama u Americi i Nemačkoj, te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dok je na više slavističkih katedara u Evropi i u Americi držao predavanja po pozivu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare