Praktična nastava za mehaničare motornih vozila u auto servisima

LESKOVAC

U prostorijama Tehničke škole „Rade Metalac“ potpisan je ugovor o izvođenju praktične nastave između ove škole i devet privrednih društava koji će omogućiti izvođenje praktične nastave za đake obrazovnog profila mehaničar motornih vozila.

Škola je za školsku 2018/2019 godinu upisala 30 učenika na profilu mehaničar motornih vozila koji će se školovati po modelu i elementima dualnog obrazovanja.

To znači da će se jedan deo obrazovnog procesa odvijati u školi, a drugi u kompaniji koja sarađuje sa ustanovom. Pomak u odnosu na tzv. tradicionalni način izvođenja nastave predstavlja kvalitetnije učenje kroz rad u kompanijama, a za sticanje stručnih kompetencija đaka odgovorni će biti kompanijski instruktori ubučeni za rad sa mladima.

Učenje kroz rad u realnim radnim uslovima, osim sticanja stručnih znanja i veština, omogućava učenicima da kroz saradnju sa starijim kolegama steknu i socijalne veštine.

Direktor Tehničke škole „Rade Metalac“ Slavoljub Stanijević kaže da pored ove samo još pet škola u Srbiji dobilo mogućnost da obrazuje učenike u ovom obrazovnom profilu.

„Učenici koji su već završili prvi razred, u drugom razredu idu dva dana na praktičnu nastavu, a tri dana u školu, a u trećem razredu tri dana na praktičnu nastavu, a dva u školu.“

Igor Dimitrijević, vlasnik servisa „Top auto“, je jedan od devet vlasnika koji su potpisali ugovor o izvođenju praktične nastave sa Tehničkom školom.

„Mali broj škola u Srbiji ovo radi, a pogotovu ne na ovaj način, da obučavaju mlade ljude upravo za ona zanimanja koja su nama potrebna. Mi možemo da učenicima pružimo bolje uslove za praktičnu nastavu, a nadam se da ćemo nakon škole moći da im ponudimo i stalni posao. Prednost je upravo u tome što ćemo imati prilike da se upoznamo sa decom, da vidimo njihov kvalitet i sposobnost, ali će i oni moći da upoznaju nas kao eventualne poslodavce i iskusnije majstore od kojih će moći nešto da nauče.“

Obrazovni profil Mehaničar motornih vozila, kao model sa elementima dualnog obrazovanja, uveden je u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare