Praksom do iskustva i radnog mesta

NIŠ

Pet učenika Građevinske škole „Neimar“ u Nišu sa smera rukovalac građevinskom mehanizacijom od 1.septembra obavljaće praksu u JKP „Naisus“ u okviru programa dualno obrazovanje. Oni su , kao i njihovi roditelji, potpisali potisali ugovor o obavljanju prakse, a svojim potpisima to su potvrdili i direktor JKP „Naisus“ Goran Milisavljević kao i direktor škole Sreten Vasić. Prema nnjegovim rečima ovo je samo nastavak saradnje sa ovim gradskim preduzećem. Februara je škola sa preduzećem potpisala i ugovor o dualnom obrazovanju. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i Jelena Čvorović ispred Regionalne privredne komore Niš, Privredna komora Srbije, koja povezuje škole i poslodavce zajedno sa Minsitarstvom prosvete.

                „Učenici i njihovi roditelji potpisali su ugovore o učenju kroz rad a to znači da će petorica naših učenika od 1.septembra obavljati praksu u „Naisusu“. Dualno obrazovanje podrazumeva da teorijsku nastavu učenici i dalje imaju u školi, a praktičnu nastavu će obavljati u ovom preduzeću pod nadzorom iz preduzeća i našeg nastavnika koji je zadužen za njih. Ovakav način školovanja učenika koristan je za sve, počev od učenika koji će imati  puno koristi od učenja kroz rad, njihovih roditelja, lokalne zajednice, škole pa i zemlje.Srbiji nedostaju zanimanja za koja se ovi đaci obrazuju.Tokom školovanja učenici će dobiti najkvalitetniju praksu i sresti se poslovima koje će obavljati nakon završetka školovanja“, kaže direktor Građevinske škole Sreten Vasić.

              Prema njegovim rečima učenici koji se budu dobro pokzali tokom prakse moći će da zasnuju i radni odnos u preduzeću u kome obavljaju praksu, u ovom slučaju to je JKP „Naisus“. Od 15 učenika koliko ih je u prvom razredu na ovom smeru njih petoro je dobilo ovu šansu. Ostali učenici će praksu obavljati u različitim preduzećima.

              „Rukovalac građevinskom mehanizacijom je deficitarno zanimanje i na tržištu rada je traženo i kao takvo ovo zanimanje je prepoznato i od strane držav, a „Naisus“ se priključuje toj akciji. Ovi mladi ljudi  se obrazuju za zanimanje sa kojim neće imati problema da dođu do posla. Kod nas će dobiti mogućnost za kvalitetnu praksu, upoznaće se sa poslovima koji ih očekuju kada dobiju diplome, a mi ćemo dobiti radnike za čijim zanimanjima postoji potražnja i u tom lancu svi smo na dobitku, počev od đaka do države“, kazao je Goran Milosavljević, direktor „Naisusa“.

            Jelena Čvorović dodaje da će učenici na praksi provoditi jedan, dva ili tri dana u kompaniji ili preduzeću u zavisnosti od godine na kojoj su.

            „Ovaj način prakse se razlikuje od dosadašnje po tome što đaci više vremena provode u kompaniji, od jednog do tri dana nedeljno, a ono što pravi još veću razliku jeste to što su šaci plaćeni za rad u preduzeću. Naknada je propisana zakonom. Na ovaj način, preko dualnog obrazovanja obezbeđujemo dodatno praktično  obrazovanje za đake ali će biti i materijalno motivisani. Pruža im se mogućnost da ostanu u kompanijama i rade jer se radi o deficitarnim zanimanjima“, kazala je Jelena Čvorović.

           Lazar Jeremić je jedan od učenika koji će praksu obavljati u JKP „Nisus“.

          „Ovakav način obavljanja prakse puno znači svima nama jer nam se pruža prilika da se sretnemo i upoznamo sa poslovima koje ćemo obavljati kada dobijemo diplome u školi. To je istovremeno i način da napredujemo ali se otvara i mogućnost da dobijemo posao ako se dobro pokažemo tokom prakse što je i naš konačni cilj“, kaže Lazar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare