Pozorišta žele da rade poštujući predložene mere

NIŠ

  U Narodnom pozorištu Niš održan je prvi zajednički sastanak dve pozorišne asocijacije koje okupljaju 29 teatarskih kuća iz Vojvodine,  centralne Srbije i pokrajine KIM, kao i 42 pozorišna festivala, van Beograda.

                                     Tema sastanka bila je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom izazvanom Corona virusom i mogućnostima organizacije i realizacije pozorišnog života u našoj zemlji.

                                    Na sastanku je pružena nedvosmislena podrška nadležnim institucijama u iznalaženju rešenja za obnavljanje rada institucija kulture, a pre svega pozorišta, kao instinskom povratku normalnom životu u datim okolnostima.

                                    Pozdravljajući inicijalni predlog za rad, konstatovano je da predložene mere u cilju redovnog i nesmetanog rada pozorišta u određenoj meri zahtevaju korekciju, uzimajući u obzir specifičnosti ambijenta i tehničke opremljenosti domaćih teatara.

                                  “Razgovarali smo kako možemo da funkcionišemo u doba pandemije. Podržavamo napore Vlade Srbije, Kriznog štaba, sve predložene mere koje su se pojavile u raznim oblicima tokom trajanja ove pandemije i želimo da se što pre vratimo na scenu. Svako od zaposlenih i publike će morati da se ponaša krajnje odgovorno, da se pridržava svih mera prilikom dolaska u pozorište, ali ostaje čitav niz nedoumica, pre svega na temu standardizacije pozorišta, na temu opremanja pozorišta zato što, nažalost, mnoga naša pozorišta nemaju adekvatnu ventilaciju, nemaju adekvatnu klimu, nemaju sredstva koja će da obezbede potpunu sigurnost. Konačno, kako će svako od nas da se ponaša, i šta to znači ako se neko razboli, da li on ide na bolovanje ili ne ide na bolovanje, kako se tretira, i koje su naše zakonske obaveze prema osnivaču, bilo da je u pitanju grad, republika pokrajina ili neko drugi”, naveo je Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu.

                                  Između ostalog, na sastanku je razmatran i čitav niz drugih problema, organizacionog modela i prirode funkcionisanja srpskih pozorišta, te neophodnost standardizacije svih aspekata kompleksnog bića teatra.

                                  Prvi sastanak Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ i profesionalnih pozorišta Vojvodine, potvrdio je značaj zajedničkog nastupa i definisanja problema, kolegijalnost i odavno uspostavljenu solidarnost pozorišnih umetnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare