Poznat program manifestacije „Borini pozorišni dani“

VRANJE

Pod sloganom „Od Sofke do Nejre“, u oktobru, će u Vranju biti održani 41. Borini pozorišni dani, saopšteno je, u petak, na konferenciji za novinare.

Selektor festivala Slobodan Savić je izneo podatak da će u takmičarskom delu festivala učestovati šest predstava.

To su „Nečista krv“ Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Milana Neškovića, „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta u režiji Dejana Projkovskog, „Pučina“ Jugoslevenskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina, „Ivanovo samobistvo“, Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bjeljine u režiji Davida Alića, „64“ Tene Štivčić „Ateljea 212“ u režiji Alise Stojanović i „Ako dugo gledaš u ponor“ Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, koju je po tekstu Enesa Halilovića režirao Zlatko Paković.

Savić je govorio i o tome zašto će festival biti održan pod ovim sloganom.

„Svi znamo da je Sofka junakinja Borisava Stankovića iz „Nečiste krvi“ a Nejra je junakinja iz predstave koja dolazi  iz Novog Pazara „Ako dugo gledaš u ponor“. Ona je naša savremenica, od Sofke je deli više od jednog veka, ali su one posestrime po nečistoj krvi i po teškoj ubogoj sudbini. Dakle, položaj žena u društvu, položaj žene u braku, kriza porodice i sve to u jednom naglašenom društvenom i socijalnom kontekstu, to je nit koja povezuje predstve“ kaže Savić.

Ovogodišnjom manifestacijom biće obeleženo i 125 godina od izvođenja prve pozorišne predstave u Vranju, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović naglasio je da će festival imati stručni žiri i jasno definisane nagrade koje će nositi ime Borisava Stankovića i dodeljivaće se za najbolju predstavu za dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju, za najbolju mušku i za najbolju žensku ulogu.

“Uz ove nagrade koje će dodeljivati stručni žiri ostaje nagrada publike koja će od ove godine nositi ime Radoslava Radivojevića utemeljivača festivala čoveka koji je najzaslužniji za nastanak ove manifestacije”, rekao je Jovanović.  

Na otvaranju festivala, 21. oktobra, biće obeležen i Dan pozorišta, što je novina. 

Tada će biti premijerno izvedena predstava domaćeg teatra, rekao je Nenad Jović direktor Pozorišta „Bora Stanković“.

Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala je pet miliona dinara, tri miliona obezbedio je Grad Vranje, a po milion dinara Ministarstvo kulture i sponzori.

„Borini pozorišni dani“, manifestacija koja se organizuje u čast velikog Vranjanca, književnika Borisava Stankovića, trajaće od 21. do 28. oktobra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare