Poznat program Festivala ,,Vranjska gradska pesma“

VRANJE

Vranje će 21. i 22. februara biti u znaku “Vranjske gradske pesme”. 

Tada će pod tim nazivom prvi put biti održan festival koji će biti upriličen povodom pet decenija od smrti čuvene Stane Avramović Karaminge autorke pesme ,,Dimitrijo, sine Mitre”, Vranjanke koja je decenijama čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjansku pesmu.

Organizacionog odbora festivala  usvojio je program manifestacije, tako da će prvog dana na otvaranju u Sali Doma vojske u Vranju govoriti gradonačelnik dr Slobodan Milenković i potomci Stane Karaminge prof. dr Sima Avramović i dr Marina Džikić.

Na današnjem sastanku, kojim je predsedavao zamenik gradonačelnika Nenad Antić, usvojen je program ovog kulturnog događaja koji će biti održan 21. i 22. februara u Vranju. Ovaj festival organizuje se povodom pedest godina od smrti čuvene Stane Avramović Karaminge autorke pesme ,,Dimitrijo, sine Mitre”, Vranjanke koja je decenijama čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjansku pesmu.

Festival počinje u četvrtak 21. februara, od 19 sati u sali Doma vojske, a na otvaranju će govoriti gradonačelnik dr Slobodan Milenković i potomci Stane Karaminge prof. dr Sima Avramović i dr Marina Džikić.

Biće prikazan film o baba Stani, a predviđeno je i obraćanje Mirjane Drobac, etnomuzikologa u Muzičkoj produkciji RTS, koja će govoriti o gradskoj vranjskoj pesmi.

U muzičkom delu programa nastupiće vokalni solisti Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace i Slobodan Jovanović Cobi, kao i KUD ,,Sevdah”.

U petak 22. februara, drugog dana festivala,  od 12 sati, u koncertnoj sali Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac”, učenicima i svim zainteresovanim, Mirjana Drobac održaće predavanje o vranjskoj gradskoj pesmi.

U večernjem delu programa od 20 sati u sali Doma vojske predviđen je nastup vokalnih solista, Vesne Dimić, Slobodana Jovanovića Cobija, Biljane Petković, Tijane Vučković, Branimira Stošića Kaceta, Ivane Tasić i Čede Markovića uz pratnju orkestra Ljubiše Pavkovića.

Pokrovitelj ovog festivala je Grad Vranje.

Negovanje stare vranjske pesme je od velikog značaja za mnoga pokolenja. S vremena na vreme Vranjanci se na razne načine, da li putem festivala, televizijskih emisija ili novinskih članaka odužuju svojim sugrađanima koji su, kao što je Stana Avramović Karaminga, dali doprinos u očuvanju pojedinih pesama  iz ovog kraja. Malo ljudi zna da je ona autor pesme „Dimitrije, sine Mitre“ koja je nastala po jednom tragičnom događaju iz njene familije o kojoj joj je majka pred smrt ispričala.

Svojevremeno je Radio televizija Vranje napravila ciklus dokumentarnih emisija „Tragovima prošlosti“, autora Zorice Stojanović koja je bila posvećena delima ove pesmopojki iz Vranja. Bilo je to povodom tri decenije od njene smrti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare