Poziv za radno angažovanje osoba iz marginalizovanih grupa „Zajedno za zajednicu“ otvoren još četiri dana

VRANJE

Poziv za radno angažovanje osoba iz marginalizovanih grupa „Zajedno za zajednicu“, otvoren još četiri dana

Osobe iz marginalizovanih grupa na teritoriji Grada Vranja do 20. marta mogu da se prijave za radno angažovanje po konceptu „Zajedno za zajednicu“, u gradskim javnim institucijama i ustanovama, kao i organizacijama civilnog društva.

Meru radnog angažovanja „CashforWork“ (Zajedno za zajednicu), implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, zajedno s NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, u cilju ublažavanja negativnih posledica pandemije COVID-19. Ovaj koncept obuhvata potrebe ciljne grupe, njihove kapacitete i resurse, a u cilju ostvarenja određenog društvenog interesa lokalne zajednice. Rome i Romkinje, samohrane majke, žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, nezaposleni duže od godinu dana i lica iz drugih marginalizovanih grupa, očekuje angažovanje u trajanju od tri do četiri meseca u periodu april-avgust.

Robert Bu, vođa tima projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, ističe da će mera radnog angažovanja biti realizovana u šest lokalnih samouprava – Vranju, Aleksincu, Pirotu, Kruševcu, Kragujevcu i Subotici. Predviđeno je da 210 osoba, bude radno angazovano kroz koncept „Zajedno za zajednicu“.

,,Učešćem u projektu želimo da podržimo aktivnosti za poboljšanje uslova života najranjivijih kategorija u našem gradu i pokažemo solidarnost sa onima koje je aktuelna zdravstvena situacija najviše pogodila. Takođe, kroz realizaciju javnih radova doprinećemo i unapređenju infrastrukture naše lokalne samouprave i kvaliteta usluga javnih ustanova, uređenju javnih površina i čistoći. Meru radnog angažovanja vidimo kao dobar način da tu svrhu suštinski ispunimo, te svesrdno podržavamo GIZ i NALED u njenom sprovođenju“, kaže gradonačelnik Slobodan Milenković.

Pored mesečne nadoknade u neto iznosu od 28.000 dinara za 160 radnih sati, za učesnike u programu biće uplaćeni porezi i doprinosi za socijalno osiguranje, a obezbeđena im je mentorska podrška lokalnih medijatora, obuka za obavljanje posla koju organizuje poslodavac, kao i obuka za uvod u obavljanje posla koju organizuje izvođač projekta (NALED). Uz to, na raspolaganju im je neophodna radna oprema, zaštitna sredstva za prevenciju od COVID–19, a obezbeđeni su i paketi pomoći sa prehrambenim proizvodima, higijenskim i dezinfekcionim sredstvima.

Pre otpočinjanja radnog angažmana, pripadnici marginalizovanih grupa proći će kroz obuku za aktivno traženje posla – pisanje biografije (CV) i sticanje veština kako da traže i prijave se za posao. Svi zainteresovani za učešće moći će da se prijave putem slanja popunjenog prijavnog formulara, a za pomoć mogu da se obrate lokalnim medijatorima u svojim mestima stanovanja ili kontakt centru NALED-a na broj 0638658605 i adresi zajednozazajednicu@naled.rs. Formular je moguće preuzeti sa sajta NALED-a, na šalterima gradske uprave i filijali Nacionalne službe zapošljavanj. Mera radnog angažovanja tokom pandemije COVID-19 deo je šireg projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji implementira GIZ.

Realizaciju mere radnog angažovanja uz njihovu podršku sprovodi NALED u okviru projekta ‚‚Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave“, zajedno sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare