POZICIONIRANJE SRBIJE KAO ZEMLJE IZVOZNICE NAMEŠTAJA OD MASIVNOG DRVETA

BEOGRAD
Predstavnici 46 lokalnih samouprava* sa jugoistoka i jugozapada Srbije će uz podršku Evropskog PROGRESa, programa koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske i USAID Projekta održivog lokalnog razvoja, aktivno učestvovati u oživljavanju proizvodnje nameštaja od masivnog drveta kroz podršku lokalnoj privredi, poručeno je sa foruma „Pozicioniranje Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja od masivnog drveta”, održanog u Privrednoj komori Srbije. Spremnost da pomognu u ponovnom pokretanju drvno-prerađivačke industrije su istakle i Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Dr Miloš Petrović, vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije je pozdravio zajedničko angažovanje lokalnih vlasti i privrede u cilju oživljavanje proizvodnje nameštaja u Srbiji. „Naša podrška sektoru proizvodnje nameštaja od masiva biće usmerena na unapređenje izvoznih kapaciteta i potencijala kako bi Srbija i njene kompanije bile prepoznate kao pouzdani partneri i poželjne destinacije za nabavku ove vrste proizvoda“, rekao je Petrović.

Ješa Erčić, direktor sektora industrije i poljoprivrede, Privredne komore Srbije je naglasio da drvno-prerađivačka industrija u Srbiji sa preko 2.200 privrednih društava i oko 23.000 zaposlenih učestvuje sa 1,4% u BDP-u Srbije. „Pored poljoprivrede, drvna industrija je drugi najvažniji sektor u zemlji, koji ostvaruje trgovinski suficit u vrednosti od 180 miliona dolara sa trendom rasta tokom poslednjih godina“, naveo je Erčić ističući tako potencijal i potrebu da se pruži podrška daljem razvoju ovog sektora.

Evropski Progres nameštaj 1

„Evropski PROGRES, uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, pomaže lokalnim samoupravama da unaprede konkurentnost i ova inicijativa  je upravo dobar primer kako opštine ulažu napore da iskoriste svoj drvni potencijal kao komparativnu prednost“, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES. Tindal je dodao da se kroz saradnju javnog i privatnog sektora jača lokalna ekonomija i stvaraju mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, što je posebno važno s obzirom na podatke prema kojima samo jedna petina ljudi iz nedovoljno razvijenih opština radi u drvno-prerađivačkom sektoru.

Govoreći o inicijativi za oživljavanje proizvodnje nameštaja od masivnog drveta u Srbiji, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a Lora Pavlović istakla je da su u realizaciju ove aktivnosti uključeni svi relevantni akteri iz javnog i privatnog sektora, na lokalnom i nacionalnom nivou, kako bi se ostvario povećan izvoz i otvorila nova radna mesta. Ovo je od posebnog značaja za nedovoljno razvijene opštine Srbije u kojima se nalazi oko 46% ukupnog šumskog resursa zemlje.

Profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Glavonjić je rekao da Srbija raspolaže sa 1,4 miliona ha kubnih tehničkog drveta, a  da je za povećanje konkurentnosti neophodno efikasnije iskorišćavanje postojećeg drvnog bogatstva i prelazak na više stepene obrade drveta, kako bi u strukturi izvora dominirali proizvodi sa visokom dodatnom vrednošću, za koje se ostvaruje najveća cena na međunarodnom tržištu.

O potencijalima za izvoz na svetsko tržište govorio je međunarodni stručnjak za industriju nameštaja Džef Baron, ukazujući da globalni kupci sada traže nove destinacije za nabavku proizvoda, van Azije, gde mogu ostvariti niže troškove, obezbediti bržu isporuku i lakši transport što uz akumulirano znanje i iskustvo u kombinaciji sa postojećim solidnim proizvodnim kapacitetima predstavlja priliku za pozicioniranje Srbije kao izvoznice nameštaja.

Po završetku radnog dela foruma, Grem Tindal i Lora Pavlović su uručili predstavnicima lokalnih samouprava uručili Pismo o namerama, koje su potpisale i Razvojna agencije Srbije i Privredna komora Srbije, a koje predstavlja prvi je korak u izradi Akcionog plana za pozicioniranje Srbije kao izvoznika nameštaja od masiva. U sprovođenju Akcionog plana učestvovaće predstavnici lokalnih samouprava, poslovnog sektora i nadležnih  državnih institucija, uz podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja i programa Evropski PROGRES.

Akcioni plan sadržaće niz mera podrške sektoru, koje će između ostalog podrazumevati uvođenje podsticajnih finansijskih i nefinansijskih mera podrške proizvođačima nameštaja od masiva, prilagođavanje nastavnih programa u srednjim strukovnim školama, kao i jačanje saradnje državnih organa, jedinica lokalne samouprave, organizacija koje gazduju šumama, proizvođača nameštaja od masiva kao i drugih učesnika u stvaranju lanca vrednosti.

Forum koji su organizovali USAID Projekat održivog lokalnog razvoja i Evropski PROGRES, program koji finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije (RAS) okupio je predstavnika opština i gradova, predstavnike proizvođača nameštaja, nadležnih  državnih institucija i javnih preduzeća.

*Lokalne samouprave koje su potpisnice pisma o namerama: Arilje, Bajina Bašta, Bela Palanka, Boljevac, Bor, Brus, Čačak, Čajetina, Ćićevac, Crna Trava, Despotovac, Dimitrovgrad, Gadžin Han, Ivanjica, Knjaževac, Kosjerić, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kuršumlija, Leskovac, Ljubovija, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Pirot, Priboj, Prijepolje, Raška, Ražanj, Sjenica, Surdulica, Svrljig, Trgovište, Trstenik, Tutin, Užice, Vladičin Han, Vranje, Vrnjačka Banja, Žagubica, Zaječar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare