Povući zakon o eksproprijaciji

BEOGRAD

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji uputio je danas zahtev Vladi Srbije da povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, a od Narodne skupštine zatražio da taj predlog skine sa dnevnog reda sednice koja je zakazana za 23. novembar.

Kako se navodi u saopštenju, Nacionalni konvent apeluje da se, s obzirom na značaj i dugoročne posledice primene tog zakona, omoguće njegove izmene i dopune, uz široku javnu raspravu i analizu uticaja na zainteresovane strane, što nije učinjeno u procesu pripreme tog akta.

Ovakav predlog izmena predstavlja nedopustiv udar na privatnu svojinu građana, suprotno Ustavu Srbije i principu pravne sigurnosti, čime se ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na mirno uživanje imovine, ističe se u saopštenju.

Ako ovakav predlog Zakona bude usvojen, Vlada će dobiti diskreciono pravo da, po svom nahođenju i bez unapred propisanih kriterijuma i uslova, proglašava određene projekte projektima od javnog interesa, te bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije, naveo je Konvent.

U državi koja teži članstvu u Evropskoj uniji takav pristup i tretman privatne svojine je nezamisliv, ocenjuje se u saopštenju.

Izmenama će se i privatnim preduzećima omogućiti da budu korisnici eksproprijacije, jer zakon kaže da lista korisnika eksproprijacije može biti i “u skladu sa posebnim zakonom”, navodi se u saopštenju i dodaje da to naročito može biti slučaj u oblasti rudarstva, ako se ima u vidu da Zakon o rudarstvu omogućava da i privatne rudarske kompanije mogu biti korisnici eksproprijacije.

Ukazano je i da svi postupci “postaju hitni”, što znači da se eksproprijacija sprovodi u roku od pet dana.

U Predlogu izmena zakona se prvi put pominje eksproprijacija zemljišta po međunarodnom ugovoru, i to čak i privatnog zemljišta i privatne imovine, u šta spada i privatno poljoprivredno zemljište, istaknuto je u saopštenju i ukazano da na taj način “bilo koja i bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije”. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare