Povređena zakonitost prilikom suđenja za ugrožavanje sigurnosti Verana Matića

VRANJE

Vrhovno javno tužilaštvo prihvatilo je inicijativu Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, koju je podržalo Više javno tužilaštvo za podizanje Zahteva za zaštitu zakonitosti protiv presuda Osnovnog i Višeg suda u Vranju kojima su Saliji Behar, Iljazi Zijadin, Rahimi Ćemal i Iljazi Elvir oslobođeni optužbe da su učinili krivično delo ,,ugrožavanje sigurnosti” člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Asocijacije nezavisnih medija Verana Matića.

Iako je sud smatrao da lepljenjem plakata uvredljivog i pretećeg sadržaja na više lokacija u Vranju sa likom Verana Matića nije ugrožena njegova bezbednost, Matić je prilikom poseta OK radiju bio pod zaštitom policije.

Podsetimo se, policija je u junu prošle godine uhapsila četvoricu muškaraca, pod sumnjom da su lepili plakate.

Presudom Osnovnog suda, koju je donela sutkinja Ankica Đorđević u Vranju 2. septembra 2022. godine okrivljeni su oslobođeni optužbe. Potom, presudom Višeg suda, odnosno usvajanjem žalbe OJT-a predmet je vraćen na ponovno suđenje.

I po drugi put presudom OS-a u Vranju 28. marta 2023. godine okrivljeni su ponovo oslobođeni optužbe, a Viši sud u Vranju potvrdio je ovu presuda. Na ovu odluku OJT je izjavio žalbu.

U odluci suda Matić je tada istakao da  „postoji niz problema koji se mogu definisati kao skandalozni”.

„Sud je usvojio zaključke odbrane da sam time što sam sa policijskim nadzorom prisustvovao suđenju za pretnje Dejana Nikolića zaposlenima u OK radiju dokazao da nisam ugrožen”, rekao je Matić i dodao da ,,očigledno nije  pevač koji je imao nastup u Vranju” kako su okrivljeni u svojoj odbrani izneli da su mislili i da su okrivljeni iskaz dali na srpskom jeziku, a potom tvrdili da ga ne razumeju.

Matić je podsetio da je Ok radio isprskan farbom, bila su polomljena stakla na njemu, a na kraju je zazidan.

,,Jedna hrabra žena svakog dana dolazi u taj radio, otključava vrata pokrivena rešetkama i sedi u kancelariji čiji prozor pokrivaju cigle. U toj kancelariji nema ventilacije, a oprema se polako, od vrućine i nedostatka vazduha, kvari. Druga žena se grčevito bori da sačuva radio koji je izgradio njen pokojni suprug. Obe su pred sudom, pod zakletvom, svedočile o tome šta su proživele. Dok su davale iskaz, dobile su prvo podsmeh, a onda i nove pretnje”, podsetio je Matić i rekao da se nada da će tužilaštvo i sud ove činjenice gledati kao jedan događaj i kroz tu prizmu okončati postupke usmerene na gušenje osnovnih ljudskih prava. (kraj) DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare