Povređena roda u sigurnim rukama volontera ZOO Planeta

NIŠ

ZOO Planet je zbrinuo povređeno mladučne rode koje je pre nekoliko dana pronađeno u dvorištu jedne kuće u Međurovu.

                        „Nakon pristizanja u stacionar Zoo Planeta veterinar je izvršio   detaljan pregled i ustanovljeno je da mladučne  rode ima povrede, ubodne rane, ispod krila i na grudima. Po rasporedu rana, veterinar predpostavlja da je roda prilikom izletanja iz gnezda pala na ogradu sa šiljcima i tako je došlo do povređivanja. Rane su pregledane i sanirane i uključena je antibiotska terapija zbog sprečavanja nastanka infekcije. Nadamo se da će tok oporavka biti pozitivan i da će se mladučne  bele rode što pre oporaviti i stati na noge“, kažu u ZOO Planetu.

                         U ovom udruženju koje brine o životinjama kažu da će nakon oporavka povređeno mladunče bele rode biti vraćeno u prirodu.

                          „Ukoliko i vi želite da podržite naš rad i pomognete ovoj i drugim životinjama možete to učiniti uplatom donacije na žiro račun Udruženja Zoo Planet: 105-22423-78 ili putem PayPal-a: zooplanet.nis@gmail.com“, poziv je koji upućuju iz ZOO Planeta.

                         Međurovo, mesto nadomak Niša, je poznato u Srbiji kao jedno od najvećih staništa bele rode. Prema podacima Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije koje ima podružnicu i u Nišu u ovom mesti ima čak 15 gnezda belih roda. Nalaze se na krovovima kuća, na banderama, trafo stanici i drveću. Svake godine sva gnezda su popunjena rodama i njihovim mladuncima. Žitelji ovog sela se trude da ovim pticama koje dolaze iz centralne Afrike i prolaze hiljade i hiljade kilometara, pomogno koliko to mogu. Kada neka od roda bude povređena u pomoć priskače i ZOO Planet koji brine o povređenoj ptici do njenog oporavka.

                     Da žitelji Međurova vole svoje podstanare koji im se stalno vraćaju, ali i da su mesto koje je osznačeno kao stanište belih roda govori i mural koji je posvećen ovim pticama a oslikan je na  fasadi isturenog odeljenja osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Donjem Međurovu.

                    Mural je oslikan na inicijativu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a podršku je dala Lokalna fondacija Niš. Autor koji je oslikao ovo delo je Nenad Stojkov.

                  Mural prikazuje idiličnu sliku ovog sela u rano proleće, par roda na krovu kuće, međusobno udvaranje i zauzimanje gnezda.

                 Opstanak ptica direktno je vezan za očuvanje prirode, kažu iz Društva za zaštitu i proučavavanje ptica. U Srbiji se može videti preko 350 vrsta, međutim jedna od najomiljenijih ptica je bela roda, sama po sebi simboliše slobodu, plodnost i blagostanje. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare