Povratak generala: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju

NIŠ

U Paviljonu u Tvrđavi otvorena je izložba „Povratak generala: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“, autora profesora dr Alekseja Timofejeva. Ova izložba će još jednom podsetiti Nišlije na ruske dobrovoljce u Srpsko-turskom ratu kojima je za saluge koje su imali u ovom ratu  podignut spomenik kod Aleksinca 1880. godine. Među njima se nalazio i   grof  Rajevski, a njemu u čast podignuta je crkva Sveta Trojica u Gornjem Adrovcu. Posetioce izložbe dočekaće fotografije i ilustracije hrabrih dobrovoljca, koje je predvodio Mihail Černjajev. Izložba „Povratak generala“ u Niš je stigla posle Istorijskog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Kruševcu.                         

„Izložba “Povratak generala “ priređena je povodom 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca koji su pomagali u Srpsko-turskom ratu. Sadrži fotografije, ilustracije, dokumentaciju iz ličnog fonda generala Aleksandra Čenjajeva, koji je imao ključnu ulogu na frontu, ali i na polju propagande i čije se zasluge u Srbiji pamte i danas.Nadam se da će narednih dana stručno vođenje kroz izložbu da priredi i sam autor, istoričar profesor dr Aleksej Timofejev“, kazala je direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Emilija Ćoćić.

                        

Na hiljade ruskih dobrovoljaca, pod vođstvom generala Mihaila Černjajeva, pre 145 godina došlo je u Srbiju da pomogne pravoslavnoj braći Balkana u oslobađanju od osmanskog osvajača. Slovenski komitet za podršku provoslavnih Slovena registrovao je i finansirao 4.303 ruska doborovljca. Mnogi od njih su došli i samostalno.

                       „Lepo je to da i građani Niša imaju prilike da vide ovu važnu izložbu koja posle Beograda i Kruševca stiže u Niš. Kroz ovu izložbu možemo da vidimo šta su to sve ruski generali ostavili nama za amanet. Ovom prilikom zahvaljujem Ruskom domu i Ambasadi Rusije u Srbiji. Sa ambasadorom sam nedavno imala susret i dogovorila da sva  istorijska obeležja Srpsko-Turskih ratova u kojima su učestvovali i Ruski dobrovoljci obeležimo i jasno zaštitimo. Veliki broj obeležja ima i u Aleksincu i mi smo spremni da zajedno apliciramo i prema Ministarstvu i prema ruskim fondovima. Ovo je prava prilika da i naši  srednjoškolci i osnovci vide sve ono što uče, a možda ne piše u istorijskim udžbenicima“, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je i otvorila ovu značajnu izložbu.

                         Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić istakao je značaj ove izložbe za naš grad, ali za čitavu Srbiju.

                       „Mi smo tu da održimo našu tradiciju i da pokažemo šta su ruski dobrovoljci radili na našoj teritoriji još pre 145 godina, položili svoje živote za našu slobodu, i mi moramo da sačuvamo sećanje na njih. Čast i zadovoljstvo je jedna stvar, a ono što svi mi iz gradskih institucija moramo da učinimo je da što veći broj ljudi, naravno poštujući epidemiološke mere, poseti ovu izložbu. Veoma je bitno da ostavimo upečatljiv dokaz da smo i mi dali doprinos u očuvanju tradicije koja će ostati da živi u našem gradu“, kazao je dr Džunić.

                Izložba je otvorena do subote, 30. oktobra od 12 do 17 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare