Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama akcija

LESKOVAC

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra NVO „Žene za mir“ i Odbor za rodnu ravnopravnost organizovali su akciju povodom Međunarodnog dana borbe nasilja nad ženama.

Dušanka Stojković Stanković, psihoterapet organizacije „Žene za mir“ napominje da se ova akcija organizuje u više gradova Srbije.

„Pozitivna stvar iz novog Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama je da ima veliki broj prijavljenih slučajeva nasilja. Ta brojka iznosi oko 20.000, a 70 % slučajeva je pozitivno rešeno izricanjem privremene mere udaljavanja. Loša stvar je što još uvek nemamo nacionalni sos telefon. To je zamišljeno kao projektna usluga, ali je već tri puta taj konkurs poništavan.“

Ljiljana Božuta iz Odbora za rodnu ravnopravnost kaže da najveći broj nasilja nikad nije prijavljen.

„Prošle godine, od 26 ubijenih žena u porodičnom nasilju, njih 16 nikada nije prijavilo nasilje. Uticaj sredine je veoma presudan, pogotovu kada su u pitanju male patrijahalne sredine gde još uvek vladaju neki zabetonirani obrasci da žena treba da ćuti i trpi, a svako odskakanje od toga nailazi na osudu sredine. Žene se plaše i od neefikasnog delovanja institucije sistema, što ne bi rtebalo da se dešava, jer je dosta toga promenjeno na bolje. Moramo da budemo i mi ostali humaniji, da ne ostavimo žrtve nasilja da žive u strahu.“

Od početka godine 267 žena iz Leskovca je zatražilo neku vrstu podrške preko sos telefona i uglavnom su to pravni saveti ali i psihološka podrška koja je ovim ženama najpotrebnija. Od početka ove godine prema podacima Ministarstva pravde u Srbiji je ubijeno 30 žena u porodičnom nasilju, što je nešto manje u poređenju sa prosekom poslednjih godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare