Povlači se opasna igračka sa tržišta Srbije

BEOGRAD

Reč je o igrački kompanije „Pepko” Poljska dok je zemlja porekla Kina.

Nacionalni sistem za za brzu razmenu informacija o opasnim proizvodima NEPRO saopštio je juče da se sa našeg tržišta povlači igračka na daljinsko upravljanje – pčela, robne marke „Pepko”. Ovaj proizvod , kako je navedeno, biće sklonjen sa tržišta Srbije zbog opasnosti od požara.

Reč je o igrački na daljinsko upravljanje sa nazivom „R/C CAR” i upakovan je u štampanu kartonsku kutiju, objavio je ovaj portal. Inače, na deklaraciji je navedeno da je reč o proizvodu kompanije „Pepko” Poljska, ali je zemlja porekla igračke Kina. Detaljnom analizom je utvrđeno da kod ovog proizvoda postoji rizik od mogućih opekotina i požara, a potrošači su obavešteni o povlačenju putem sajta i direktno na prodajnim mestima ovog trgovca. Obavštenje se odnosi na opasnosti koje ovaj proizvod može izazvati kao i mogućnost povraćaja novca. 

Srbija je, po uzoru na Evropsku uniju i njihov sistem za brzo upozoravanje na nebezbedne proizvode „Rapeks”, još 2009. godine uspostavila naš sistem za brzu razmenu informacija o nebezbednim proizvodima pod nazivom „Nepro” .Cilj ovog sistema je brza razmena informacija i uzbunjivanje nadležnih organa u Srbiji, radi preduzimanja mera u vezi s rizicima koje opasan proizvod predstavlja po zdravlje i bezbednost potrošača. Gotovo svakog dana se na ovom sajtu nađu neki proizvodi koji su iz bilo kog razloga rizični za potrošače i saopštavju se mere koje nadležni sprovode tim povodom. Vrlo često su na spisku tih proizvoda igračke što nije iznenađenje, jer je takav trend i na zajedničkom tržištu Evropske unije. Igračke, naime, u EU čine petinu svih povučenih nebezbednih proizvoda- Prema najnovijim podacima, od ukupnog broja prijava i upozorenja preko evropskog Rapeksa u prošloj godini čak trećina se odnosila na proizvode za decu, a gotovo da nema dana da se ne prijavi makar jedan problematičan proizvod.

Igračke su veliko i rastuće tržište, ali su i razlog za hiljade povreda širom sveta. Prema podacima Evropskog globalnog portala za opoziv proizvoda, igračke čine 20 odsto ukupnog broja povučenih sa svih tržišta. Zbog toga je u toku kampanja podizanja svesti o bezbednosti igračaka koje se prodaju onlajn. Kako raste e-trgovina, igračke koje se prodaju na ovaj način sve su veća opasnost po kupce. Još je veći problem što i proizvodi za koje se ustanovi na nisu bezbedni za upotrebu ostaju u virtuelnim prodavnicama i dostupni za kupce koji nisu obavešteni o rizicima. Kako je Politika već pisala, evropska statistika navodi da su između 2010. i 2020. godine igračke i video-igrice bile najčešće povučene kategorije proizvoda. U 2019. godini od 3740 proizvoda povučenih po nalogu 40 zemalja čak 20 odsto su bile igračke. Razlozi zbog kojih su bile povučene odnosili su se uglavnom na moguće povrede.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare