Povlačenje američkih trupa sa Kosova zbog taksi?

PRIŠTINA

(Radio Slobodna Evropa)

Povlačenje američkih NATO trupa sa Kosova može biti jedna od posledica za Kosovo ukoliko se taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne povuče, i o tome je bilo reči na sastanku zvaničnika Nacionalnog saveza za bezbednost SAD DŽona Erata i Breda Berklija sa kosovskim rukovodiocima, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kosovskih krugova.

Erat i Berkli dva dana su održavali sastanke sa kosovskim rukovodiocima, opozicijom i civilnim društvom.

Međutim, onaj koji odlučuje o taksi, premer Kosova Ramuš Haradinaj, još nije ubeđen. On smatra da je Kosovo spremno da plati i cenu zbog toga, kako bi se izbegao eventualni štetni sporazum po Kosovo, budući da se govori o granicama i bolnim kompromisima.

U saopštenju Ambasade SAD se navodi da je američki zahtev o suspenziji takse ponovljen kako bi se dijalog sa Srbijom nastavio i da takse podrivaju partnerstvo SAD i Kosova.

Poslanik opozicione “Alternative” Iljir Deda koji je prisustvovao jednom od sastanaka sa američkim zvaničnicima, rekao je njihova poseta razjasnila to da će Kosovo u dijalogu sa Srbijom očuvati svoje granice i da neće biti podele, ali da Kosovo mora da ispoštuje američki savet o suspenziji taksi.

U suprotnom, dodaje Deda, mogu uslediti posledice.

“Mislim da smo svi jasno shvatili posledice koje se mogu desiti državi i narodu Kosova ukoliko se ne suspenduju takse”, kazao je Deda. 

On je dodao da Kosovo mora da donese odluku u skladu sa zahtevima SAD, bez obzira da li će to biti sa ovom ili nekom privremenom vladom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare