Poverenik: Zašto insutitucije ne daju informacije ?

BEOGRAD

U prvih 11 meseci ove godine broj žalbi na odluke organa vlasti po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja je za 1.500 veći nego cele prošle godine , rekao je poverenik Milan Marinović koji je ocenio da “godinama postoji otklon” prema ovom zakonu.

Po njegovim rečima to se događa iz dva razloga, jedan je da su organi vlasti postali zatvoreniji i da ne daju informacije a drugi da da ima više žalbi jer ima više tražilaca informacija.

Po Marinovićecvom mišljenju razlozi za zatvorenost institucaija mogu da budu različiti.

Što se tiče razloga zatvorenosti institucija, Marinović objašnjava da mogu da budu različiti.

„Ima tu puno sujete, nerazumevanja zakona, neshvatanja da ne treba da krijete sve”, kaže poverenik.

“Nekada se kriju informacije koji bi trebalo da budu istaknute na sajtu kao što su koliko imate zaposlenih, da li imate zaposlene invalide. Te informacije građani treba da znaju jer organi vlasti troše pare iz budžeta”, kaže poverenik i dodaje “ne samo da građani budu odbijeni za informaciju, što može da se shvati, nego se ignorišu i to mi jako smeta. Ako je neko traži informaciju, postoji rok od 15 dana da mu odgovorite, kako ćete da mu odgovorite to je drugo pitanje. Ispoštujte tražioca, to je ne samo pravilo zakona, već kulture. Postoji mnogo zahteva na koje nije odgovoreno i zato nam se tražioci javljaju“, navodi Marinović.

Smatra da bi kazneni poeni za one koji ne odgovaraju na zahteve za informacije od javnog značaja mogli da utiču na promenu ponašanja državnih institucija ali ne u svakoj situaciji.

„Penali su uvek na kraju priče, sankcije su ograničene minimumom i maksimumom. Ministarstvo se zalaže da se kazne nešto povećaju, poenta nije u visini, već da ona bude i plaćena. Kod nekoga ostvari efekat, kod nekoga i ne, ako neko ne želi da vam da informaciju tu ni kazna ne može da pomogne. To nije dobro“, rekao je Marinović.

Govoreći o postavljanju kamera za prepoznavanje, Marinović navodi da iako je prethodni poverenik to predlagao, ta oblast nije regulisana. Naglašava da oblast video nadzora treba da bude regulisana posebnim zakonom.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare