POVERENICA : IZBEGLICE BEZ PRIMEDBI

PREŠEVO

(FoNet)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posetila je danas Prihvatni centar za migrante u Preševu i razgovarala sa izbeglicama koji su rekli da nemaju primedbe na rad organa, da nisu diskriminisani i da je Srbija prvo sigurno mesto gde prvi put mogu da odahnu, da se odmore i dobiju prvu pomoć

Ovde deluje da je sve vrlo dobro organizovano i da nema nikakvih primedbi od strane migranata. Razgovarali smo sa jednim brojem njih i nije bilo nikakvih primedbi ni na rad organa, ali ni na diskriminaciju građana i građanki, rekla je Janković.

Naprotiv, svi tvrde da je Srbija prvo sigurno mesto gde prvi put mogu da odahnu i odmore se i dobiju prvu pomoć, navela je ona.

Janković je rekla da su i danas, kao i mesec i po dana ranije, kada su prvi put posetili Preševo, nadležni organi dobro organizovani, migrantima se pruža i prva pomoć i
lekarska, kao i pomoć u hrani i vodi.

Što je najbitnije, u odnosu na taj prvi period, kada je bilo i primedbi na sporiji rad policije i na manju organizovanost, danas smo se uveriLI da procedura izražavanja namere da se zatraži azil dosta brzo funkcioniše, nadležni brzo odgovaraju na potrebe migranata, ima više pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavila je Janković.

Ona je navela da bi bilo dobro da nadležni organi nastave dobru organizaciju, jer se prema procenama, ne očekuje manji priliv migranata, već naprotiv.

Prema njenim rečima, trebalo bi da se zadrži visok nivo organizacije, razumevanja i tolerancije i nediskriminacije od strane svih građana i građanki, jer je to dobra poruka
celom svetu i čitavom regionu.

Ne bi valjalo da ova situacija preraste u problem, jer se obično dešava da se situacije koje imaju oznaku humanitarnih katastrofa vrlo brzo pretvore i u bezbednosne. Nikako ne bi valjalo da bilo šta u lancu organizacije zaškripi u našoj zemlji. Bila bi to loša poruka i našim građanima, ali i šire, istakla je Janković.

Ona je poručila građanima da zadrže visok nivo humanosti i solidarnosti.

To što će situacija biti teža, što će biti više ljudi na teritoriji opštine Preševo, nikako ne treba da bude razlog za bilo kakvu promenu njihovog stava, rekla je Janković.

Svi, u zavisnosti od mogućnosti, treba da pomažemo migrantima, rekla je Janković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare