POVEĆATI ZAPOŠLJAVANJE MLADIH NA LOKALU

LESKOVAC

 

Potpisivanjem ugovora između EpuS-a Leskovac i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, 1. februara , otpočela je realizacija projekta „Budi drugačiji! – Unapređenje inovativnog pristupa zapošljivosti i zapošljavanju mladih Jablaničkog okruga“. Osim Tima za socijalno uključivanje, projekat je podržala i Švajcarska agencija za razvoj i saranju. Vrednost projekta je 25.000 švajcarskih franaka.

Konkurs „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“ sprveden je u okviru početne faze projekta Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, koji je deo šireg programa CSD-a  pod nazivom „Od obrazovanja do zapošljavanja: razvoj veština mladih i privatno-javnih partnerstava u Republici Srbiji“. Cilj ovog programa je da se prikupe informacije i podaci koji su važni za predlaganje mera javnih politika na lokalnom nivou u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, socijalne i omladinske politike.

Projekat „Budi drugačiji“ biće realizovan u periodu od 1. marta do 31. jula tekuće godine. Nosilac projekta je EpuS Leskovac, a partneri na projektu su: Regionalna privredna komora Leskovac, Gradska uprava za društvene delatnosti, Kancelarija za mlade Vlasotince, Visoka poslovna škola strukovnih studija, Tehnička škola „Rade Metalac“, DCA laboatorije Leskovac, Udruženje distrofičara Leskovac SZTR „Start“ i DOO „Krepko“ Leskovac. Kako je definisano projektom, specifični ciljevi odnose se na oblikovanje inovativih rešenja u oblasti zapošljavanja mladih, podržavanje kreiranja novih radnih mesta, povećavanje zapošljivosti mladih, uzuključivanje pripadnika ranjivih grupa i doprinos preduzetničkom učenju mladih Jablaničkog okruga.

Ovo je četvrti u nizu projekata koji EpuS kontinuirano radi na istu temu, zapoljavanje mladih. Upravo multisektorska saradnja, koja je prisutna u relaizaciji ovog projekta, garant je da će rezultati biti odlični, rečeno je na konfernciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat.

-Projekat na kome radimo zove se „Budi drugačiji“. U Zašto smo ga tako nazvali? U Jablaničkom okrugu danas imate oko 40.000 mladih, od kojih je 8.000 zvanično na tržištu rada. Malo je poslova koji se oglašavaju kao slobodni, i kada se to desi, svi mladi ljudi koji se nalaze na tržištu zainteresovani su za iste poslove, obarajući jedni drugima cenu i često ulazeći u zonu sive ekonomije i raubujući enegiju i resurse kojima raspolažu. Naša uloga je da im pomognemo, mi preprke ne možemo da ukolnimo, ali možemo da ih premostmo, da podržimo mlade ljude da kapacitete koje poseduju, krativne i inovativne, usmere i da sami izgrade svoju stratešku poziciju na tržištu rada. Zato smo se opredelili na podržavamo one koji su orijentisani na „Start-ap“ i mlade preduzetnike koji se orijenitšu na tržište rada, rekao je predsednik EpuS-a i mentor projekta Srđan Dimitrijević.

Predsednik komore, koja je partner u projektu, Goran Jović, naglasio je da projekat nema veliku finansijsku vrednost, ali je njegova vrednost mnogo veća zbog toga što je od 120 apliciranih projekata za sredstva švajcarske Vlade, EpuS među 10 onih čiji je projekat prošao. Jović je ukazao na to da je EpuS u proteklom periodu vrlo uspešno radio na projektima vezanim za edukaciju, pripremi i zapošljavanju mladih. Jako je bitno to što je ovaj projekat baza novih projekata kojih će biti u narednom periodu. Privredna komora će dati puno logističku i svaku drugu podršku u realizaciju ovog, kao i narednih projekata koje će EpuS raditi, naglasio je Jović.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
saz
saz
8 godine pre

Dobto je da su Dimitrijevici na okupu