Povećanje međunarodne vidljivosti i atraktivnosti mape prekograničnog regiona Leskovac- Ćustendil

LESKOVAC-ĆUSTENDIL

(VIRALNA STVARNOST I TURIZAM: „PODELITE BALKANSKI“ prekogranični projekat iz oblasti turističkog marketinga sa geografskim obimom odredišnih gradova Ćustendil i Leskovac i njihove okoline.

Realizacijom projekta „Podeli Balkanski: doživi Ćustendil i Leskovac u virtuelnoj stvarnosti“ partneri na projektu, nevladine organizacije Udruženje „21. vek bez granica“, Ćustendil – Bugarska i „Edukativni centar“ („Edukativni centar“), Leskovac – Srbija, uticali su na povećanje međunarodne vidljivosti i atraktivnosti mape prekograničnog regiona Leskovac- Ćustendil.
Ovaj projekta jenj podržan kroz Program Evropske unije za prekograničnu saradnju Interreg – Instrument za pretpristupnu pomoć Bugarska – Srbija 2014 – 2020 sa 183.142,72 evra a period implementarcije je 12 meseci.


Ciljne grupe projekta su :

 • lokalni privredni subjekti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i ugostiteljstva;
 • turoperatori i turistička udruženja;
 • turisti koji traže ciljane ili alternativne turističke usluge i tržišta;
 • predstavnici organa lokalne samouprave koji se bave digitalizacijom i promocijom turizma na ciljnom području.
  Cilj projekta je bio povećanje međunarodne vidljivosti i atraktivnosti mape prekograničnog regiona Leskovac- Ćustendil razvojem i pilotiranjem demonstracione platforme za vizuelizaciju i promociju različitih kategorija turističkih lokacija kroz inovativna sredstva kao što su virtuelna stvarnost, visokokvalitetno fotografisanje sa terena i iz vazduha, uključujući dron, panorame od 360 stepeni, virtuelne ture, video zapise, verbalne opise kao i niz štampanih materijala.
  Tokom realizacije projekta urađeno je istraživanje turističkih potencijala obe destinacije, Leskovca i Ćustendila, kao i da je razvijena demonstraciona platforma na adresi www.sharebalkani.eu . Platfroma daje mogućnost lokalnim turističkim operaterima da prezentuju svoje turističke objekte i potencijale sa intuitivnom tehnologijom pristupačnom čak i ljudima slabijeg tehničkog znanja. Na platformi je tokom projekta urađena prezentacija dvadeset demonstracionih objekata (po deset sa svake strane) kao primer mogiućnosti platforme.

 • Drugi deo platforme se obraća potencijalnim turistima i putnicima namernicima koji putem nje mogu da vide oba kraja na drugačiji način, putem virtuelne realnosti. Novim pristup ima za cilj da podigne svest i veštine lokalnih turističkih operatera da sami kreiraju i obrađuju ili naručuju takav moderan marketinški sadržaj za svoje sajtove i da se pridruže platformi otvorenog pristupa.
  Pored pomenutih vizuelnih i tekstualnih materijala i profila pilot sajtova, trojezična platforma (na engleskom, bugarskom i srpskom) sadrži i interaktivnu mapu prekograničnog regiona Leskovac- Ćustendil za brz pristup marketinškom sadržaju, preko aktivnih tačaka pristupa.


 • Kategorije demonstracionih turističkih lokaliteta i njihovi pojedinačni predstavnici su određeni na osnovu studije turističkog potencijala ciljnog regiona. Kategorije primera su: istorijske i kulturne atrakcije, hoteli, pansioni, restorani, sportski i zabavni objekti, prirodne i eko atrakcije, festivali itd.
  Kao deo projekta su izrađeni promotivni materijali sa atraktivnim i korisnim informacijama kao što su katalozi, brošure, posteri, baneri, brendirane naočare za virtuelnu stvarnost, itd. kao pomoć u promociji projekta i njegovih rezultata.

 • Dva finalna događaja su organizovana u Leskovcu i Ćustendilu i imali su formu demonstracione i promotivne kampanje sa kulturno-umetničkim elementima u okviru značajne tradicionalne manifestacije za lokalnu zajednicu, koja privlači brojne domaće i strane turiste.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare