Povećana sredstva za mesne zajednice

LESKOVAC

Na 57. sednici članovi Gradskog veća složili su se sa predlogom Odluke o davanju saglasnosti na izmene Finansijskih planova mesnih zajednica za 2022. godinu. U predlogu odluke Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove, je rekao da izmenom Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Leskovca za 2022. godinu došlo do povećanja sredstava na proprijaciji budžeta za finansiranje mesnih zajednica za 17.640.000 dinara.

„Stekli su se uslovi da na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi saveti svih 139 mesnih zajednica donesu izmene finansijskih planova. Nakon toga Gradsko veće daje saglasnost na te izmene kako bi oni mogli nesmetano da troše sredstva i funkcionišu u daljnjem periodu. Što se budžetskih sredstava tiče, u 2022. godini izdvojeno je 127,4 miliona dinara za funkcionisanje svih mesnih zajednica. Njihovi računi su u ovom trenutku prohodni i mogu da rade.“

A KOJA JE TAČNO PROCEDURA IZDAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA?

Izglasan je i predlog Odluke o usvajanju Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za teritoriju grada Leskovca za 2022. godinu. Po rečima Dragane Miljković, predsednice komisije za izradu Godišnjeg programa zaštite, ovaj program sublimira celokupno celokupno državno zemljište u državnoj svojini na teritorija grada Leskovca, definiše zaštitu i uređenje, kao i način korišćenja državnog zemljišta, koje, ustvari, predstavlja proces izdavanja u zakup i na korišćenje državno poljoprivredno zemljišta.

„Na teritoriji Leskovca radi se o površini od 5.518,4831 hektara, sa više hiljada parcela, od čega može da se koristi oko 3.500 hektara i tu spada zemljište koje će biti ponuđeno za izdavanje u zakup u površini od skoro 1683 hektara, a ostatak zemljišta je već izdato u zakup. Veći deo zemljišta, iako se vodi kao poljoprivredno zemljište pravno i faktički nije poljoprivredno, već su to na terenu: šume, putevi, igrališta i drugo nepoljoprivredno zemljište. Zbog velikog broja parcela i velike površine godišnji programi su veoma obimni, nekada je to i po 2.000 stranica pisanog materijala. Program se sastoji iz više delova i to: plan zaštite i uređenja; plan korišćenja-izdavanja; pregled javnih nadmetanja, odnosno tabela sa javnim nadmetanjima koja se sastoji od 2264 šifara javnih nadmetanja; tabelarni prikaz parcela koje se ne koriste sa razlogom izuzimanja. Plan korišćenja iz programa predstavlja površinu od 1683 hektara koja će biti ponuđena na izdavanje. Ostvarena sredstva od zakupa se dele na 60% za Republiku Srbiju, a 40% za lokalnu samoupravu. Način izdavanja zemljišta sprovodi se putem javnog nadmetanja io to u dva kruga. Shodno zakonu u prvom krugu javnog nadmetanja prednost imaju meštani katastarske opštine gde se izdahje zemljište kao i pravna lica koja imaju najmanje 10 hektara zemljišta u vlasništvu u katastarskoj opštini gde se izdaje zemljište. U drugom krugu javno nadmetanje je slobodno za sve zainteresovane učesnike koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje je u aktivnom statusu najmanje tri godine.“

MLADI TALENTI I OMLADINSKI PROJEKTI

Prihvaćena je i lista za podršku mladim talentima Grada Leskovca. Ukupan broj učenika koji su ostvarili prosek „5“ tokom školovanja u srednjim školama je 115, ali njih pet ne ispunjavaju opšte uslove Pravilnika, jer nemaju prebivalište na području grada Leskovca.

Većnici su dali saglasnost i na Odluku o izboru projekata za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih u 2022. godini. Po rečima koordinatora Kancelarije za mlade Aleskandra Stojanovića broj ukupno pristiglih projekata na konkurs je 19.

„Od toga osam su projekti učeničkih parlamenata srednjih škola, a 11 organizacija koje se bave mladima. Komisija je utvrdila da su predati u roku i da ispunjavaju opšte i posebne uslove. Ukupan iznos koji se predlaže za finansiranje je 1,8 miliona dinara.“

DŽABA STE SUPER URADILI PRIJEMNI ZA FAKULTET KAD GRADONAČELNIK NE ZNA ZA VAS

Gradonačelnik Goran Cvetanović je u svom komentaru najavio da će đaci generacije srednjih škola biti za koji dan na bilbordima u gradu.

„U odnosu na raniju ovakvu inicijativu, sada će pisati i iz koje je škole taj učenik. Oni su naši najbolji ambasadori i ponos grada. Ja mahom pratim učenike iz Gimnazije i Medicinske škole i njihove rezultate na upisima za fakultete, i kada saznate da se oni upisuju sa maksimalnim brojem bodova, onda zaista znate da su ta deca i više nego ponos ili ambasadori. Ali, žalosno je kada pročitate da Vukovci koji imaju 40 poena zbog Vukove diplome i 60 poena na testovima koje polažu, a oni osvoje samo 10 poena na testu. Tako se dogodilo da 50 vukovaca nije prošlo prijemni na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Ja znam šta znači ispit, to je trema, trenutak, strah, velika želja, ne izrazi se uvek pravo izražavanje znanja u tom trenutku, to je prosto stanje trenutka, psihičke stabilnosti, pritiska roditelja da se baš to upiše. Čini mi se da jug Srbije prednjači po broju Vukovaca, želim da istaknem te male genijalce koji iskazuju svoje znanje u pravom smislu reči. Ali, znam iz nekih primera da, kada neki imaju i nekoliko jedinica, a direktori zahtevaju da taj učenik dobije petice, što je ne nenormalno, nego neshavtljivo da neko može da bude direktro u toj školi. Razumem da vam neki predmet ide slabo, retko ko je i za umetnos, i fiziku i hemiju, strani jezik, pa vam neko od trojke da peticu da vam ne pokvari uspeh. Zato apelujem na profesore i direktore da ne prave veštačke Vukovce, u redu je stimulisati neko dete, ali drastična razlika na prijemnom je indikator da nešto treba menjati u prosveti.“

PRODAJU ISPRAVNA I HAVARISANA VOZILA

Formirana je i komisija za pripremanje i sprovođenje postupaka otuđenja ispravnih i havarisanih vozila u javnoj svojini grada Leskovca putem javnog nadmetanja. Radi se o vozilima koja su prešla veliki broj kilometara i njihova popravka i dalja eksploatacija iziskuju velike troškove, kao i o havarisanim vozilima koja već duže vreme nisu u voznom stanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare