Povećan broj žalbi povereniku zbog ekologije

BEOGRAD

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izjavio je da je u prvih 10 godina povereniku prosečno godišnje podnošeno oko jedan odsto žalbi zbog informacija o životnoj sredini, a u prva četiri meseca ove godine te žalbe su činile 4,8 odsto.

On je na debati “Informacije o zaštiti  životne sredine – koliko je teško doći do njih”, održanoj nedavno, izrazio nadu da će izmene Zakona o informacijama od javnog značaja olakšati pristup informacijama i da će oni koji informacije ne žele da dostave biti kažnjeni.

Pomoćnica generalnog sekretara poverenika Slavoljupka Pavlović rekla je da je najviše žalbi u oblasti zaštite životne sredine bilo kada je reč o informacijama koje se odnose na kvalitet vazduha i upravljanje otpadom, kao i na projekte koji mogu imati uticaj na životnu sredinu kakvi su Rio Tinto i mini hidroelektrane.

Ona je ukazala da je kao i u drugim slučajevima žalbi, prvi problem ćutanje uprave.

Direktorka projekta za odgovornu vlast USAID Džeklin Vilijams Bridžers (Jacquelyn Williams-Bridgers) rekla je da su podaci o životnoj sredini važno jer se odnose na ono što direktno utiče na zdravlje ljudi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare