Povećan broj pacijenata zbog padova na ledu

NIŠ

Od petka do nedelje, zahvaljujući ovom nevremenu, bilo je  94 pregleda u Urguntnom centru Kliničkog centra Niš, od toga je juče bilo 47 pregleda. U odnosu na   prethodne dana broj je pregleda pacijenata sa povredama ručnog ili skočnog zgloba i  povredom potkolenice, je dupliran, kaže profesor dr Ivan Micić, ortoped, rukovodilac Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Niš.

“Za vikend je primljeno 15 pacijenata sa prelomima od kojih je  9 operisano u Urgentnom centru. Zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva zdravlja i uprave KC Niš, Klinika za ortopediju raspolaže materijalom za  zbrinjavanje preloma tako da su svi pacijneti zbrinuti, a oni koji nisu biće operisani već sutra. Na operaciju se najduže čeka jedan do dva dana nakon preloma ekstremiteta”, kaže profesor dr Ivan Micić.

                  Prema njegovim  rečima uglavnom se radi o pacijentima srednje životni dobi.

                 “To su naši sugrađani koji su izlazili radi obavljanja  svakodnevnih životnih aktivnosti. Među  pacijentima je i određeni procenat starijih osoba  koje su, takođe, iz nekog razloga bile prinuđene da napuste svoje domove po lošem vremenu”, dodaje dr Ivan Micić.

                  Pacijenti su dolazili najčešće sa prelomima skočnih zglobova potkolenice kod  pacijenata starije životne dobi ali je bilo i preloma butne kosti. Oni će svi biti već danas i sutra operisani.

                 “Zamolio bih naše sugrađane da izlaze napolje samo  zbog prekih potreba. Preporučujem i da hodaju, kako mi kažemo, raširenih nogu i nikako da ne drže ruke  u džepovima. Ako se dogodi i da padnu imaće tako mogućnost da pad ublaže dočekavši se ne ruke. Ukoliko su ruke u džepovima praktično se pada na  kuk i dolazi do njegovog preloma što je mnogo ozbiljnija povreda od preloma ruke”, poručuje dr Ivan Micić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare