Potvrdjena optužnica protiv Kadrija Veseljija

PRIŠTINA

Optužnica Specijalnog tužilaštva u Hagu protiv Kadrija Veseljija je potvrđena, saopštila je Demokratska partija Kosova (DPK) čiji je on predsednik.

Veselji se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optu-nice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja, podsećaju danas mediji.

Veselji: Dobrovoljno putujem u Hag

Veselji je rekao da je obavešten o potvrđivanju optužnice i da se sprema da dobrovoljno otputuje u Hag.

“Juče popodne su me iz Tužilastva specijalizovanih veća obavestili da je pretpretresni sudija potvrdio optužnicu protiv mene. Ovom izjavom zelim da obavestim građane Kosova da sam preduzeo neophodne mere za dobrovoljno putovanje u Hag kako bih odgovorio na ove navode”, rekao je on, prenose mediji u Prištini.

Naveo je da ima puno poverenje u objektivnost i nepristrasnost sudija i pozvao je sve na Kosovu da “uvek ukažu poštovanje pravosudnim vlastima”.

“Ovaj proces ima za cilj postizanje istine. Nema razloga da se probojavamo istine. Ne bi trebalo pokusavati podrivati rad tribunala, niti na bilo koji nacin ometati ovaj proces. Sudu mora biti dozvoljeno da izvrsava svoj vazan zadatak koji mu je poveren”, rekao je Veselji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare