Potvrđena optužnica i protiv Tačija koji je danas podneo ostavku

PREŠEVO

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za medije koja je prenošena i na fejsbuku, , da je obavešten da je potvrđena optužnica protiv njega u Specijalnom sudu za ratne zločine i dodao da će se odazvati pozivu, nakon čega je podneo ostavku na svoju funkciju.

“Pre nekoliko trenutaka zvanično sam obavešten da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržali. Blisko ću sarađivati sa pravdom i od ovog trenutka sam dostupan pravdi”, rekao je Tači.

Pozvao je građane Kosova da danas, više nego ikada, ne gube nadu, strpljenje i veru.

“Pozivam vas da razmislite o tome koliko smo kao nacija stekli u ove tri decenije”, rekao je Tači.

Ocenio je da je optužnica protiv njega i njegovih drugova mala cena “koju moramo platiti za slobodu naše zemlje”.

“Ponosan sam što smo se sa međunarodnom zajednicom i našim saveznicima borili protiv genocida, protiv Miloševića i izborili svoju slobodu”, rekao je Tači.

Tači je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalni sud takođe je potvrdio optužnicu protiv predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je ranije da je 24. aprila poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na razmatranje, u kojoj su Tači, Veselji i drugi optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

“Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni krivično su odgovorni za približno 100 ubistava. Zločini uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika”, navodi se u optužnici.

Izvor: Agencije i JUGpress

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare