Potporni zid se danas urušio još više

LESKOVAC-GRDELICA

 

Potporni zid, koji se juče opet urušio na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri, par kilometara od ulaska u tunel, danas se urušio još više.

 

https://www.youtube.com/watch?v=twxJZGwur80

Meštani iz okolnih sela, sa kojima smo danas razgovarali , su nam rekli da su inženjeri koji su projektovali ovaj potporni zid trebali da pitaju seljake iz sela ciji se deo obrušio.

“Rekli bi im da brdo leži na vodi a i sami radnici pričaju da, kada buše zemlju i stene ispod nailaze na vodu. Šta bi tek bilo da je padala juče kiša. Bio je sunčan i suv dan i deo brda se ipak obrušio”, priča jedan od meštana koji je video kada se zid obrušio juče.

“Na deonici Gornje Polje – Caričina Dolina, ispred tunela Predejane, u dužini od oko 100m došlo je do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725m”, navodi se u odgovoru na pitanja JUGpressa upućena Koridorima Srbije.

“Tokom jučerašnjeg dana Građevinska inspekcija je obišla teren, a na licu mesta održani su i hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu: izvođača, nadzornog organa, investitora, projektanta i drugih učesnika, kako bi se utvrdili tačni uzroci obrušavanja potpornog zida i bile donete hitne mere sanacije i kako bi radovi bili nastavljeni i projekat bio priveden kraju u očekivanom roku, a to je 31.12.2018.


Zajedno sa angažovanim konsultantima u narednih 10 dana utvrdićemo odgovornost I tačne razloge zbog kojih je došlo do obrušavanja zaštitne kosine.

Zbog izuzetno nepredvidivih geoloških uslova geometri vrše konstantni monitoring stabilnosti i pomeranja svih objekata, uključujući i kosine.

Nakon ukazivanja na nedovoljnu zastitu predmetne kosine, na insistiranje Investitora (Koridori Srbije) projekat je izmenjen i Gradjevinski fakultet iz Beograda je doneo novo projektno rešenje sanacije. Koridori Srbije su u junu 2018.godine odlučili da se izvrši dodatna stabilizacija kosine zaštitnom galerijom i izradom dodatnog nasipa, za šta je projekat završen i radovi na izgradnji su otpočeli pre 5 dana.
S obzirom da je stepen fizičke realizacije na ovoj deonici dostigao 90,5 procenata izvedenih radova, radovi na ovom delu trase Koridora 10 biće nastavljeni i pored neophodne sanacije ovog dela gradilišta, na terenu se radi 24 časa 7 dana u nedelji. Siguran i bezbedan autoput biće završen do kraja ove godine.

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija Azvi. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos”, a radove finansira Evropska Investiciona banka u iznosu od 39,69 miliona evra.

Ovaj deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov, izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju, što je više puta do sada isticano.
Prilikom izvođenja ovako velikih projekata u složenim geološkim uslovima, kakvi su u Grdeličkoj klisuri, ukoliko dođe do ovakve ili slične destabilizacije terena, za svaku posebno se pronalazi adekvatno inženjersko tehničko rešenje.
Podsećamo na podatak da u Grdelici ima više od 155.000 kvadratnih metara kosina koje se stabilizuju u cilju izgradnje autoputa, izgrađeno je 33 mosta ukupne dužina 5,7 kilometara, a na ovoj trasi nalazi se i magistralni put M1, paralelno uz novoprojektovani autoput koji se na ovom potezu izmešta u dužini od 1.400m.
O složenosti ovog dela trase govori i činjenica da se u Grdeličkoj klisuri istovremeno zavrsava izgradnja dva tunela, „Predejane“ dužine 1.000 metara i „Manajle“ koji je ujedno i najduži tunel u Srbiji sa 1.808m”, navode Koridori Srbije.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare