Potpisan ugovor o proširenju deponije Meteris

VRANJE

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor nemačke razvojne banke KFW Rudiger Hartman potpisali su, u petak, sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem i direktorom JKP „Komrad“ Zoranom Dimitrijevićem, Ugovor za realizaciju Programa integrisanog upravljanja čvrstim otpadom.

Ukupna vrednost investicija prve faze je 13, 3 miliona evra. Početak izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom je predviđen za drugu polovinu 2022. godine, čiji bi rok završetka bio kraj 2024.

Nakon potpisivanja ministar Momirović je izjavio da će realizacijom programa Grad Vranje za dve godine biti u Srbiji ekološki lider, poput gradova u Švajcarskoj i Nemačkoj.

„Planom Vlade Republike Srbije za pet godina biće izdvojene četiri milijarde evra za ulaganja u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, komunalnu infrastrukturu, kako bi naše vode bile na nivou razvijenih zemalja. Nepobitno je da se grade putevi, aerodromi, i to je značajno, ali ne manje važna je ekologija, koja podrazumeva čiste vodotokove, prirodu“, rekao je ministar u Vranju.

Gradonačelnik Milenkovića je izjavio da je reč o izuzetno važnoj i kapitalnoj investiciji, koja podrazumeva proširenje deponije ,,Meteris”.

„Procenjena vrednost u prvoj fazi iznosi 13, 3 miliona evra. Od toga 12,5 miliona evra opredeljeno je za grad Vranje koji je nadležan za implementaciju, a za ostale opštine u regionu 800.000 evra. Sa ulaganjima u iznosu od 59, 6 miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže, zaokružićemo kompletnu infrastrukturu. Ovo nije značajno samo za Vranje, već i susedne opštine“, rekao je gradonačelnik Milenković, koji se banci KFW i Vladi Srbije zahvalio na podršci.

Direktor banke u Srbiji, Hartman, je govorio o dosadašnjoj saradnji na izgradnji Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, koja je pri kraju.

„Veoma nam je stalo do ekološkog razvoja. Vranje će nakon realizacije ovog programa prednjačiti u Srbiji“, naglasio je on.

Oni su potom obišli radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Izgradnja prvih 186 stanova 1a faze u četiri objekta završena je tokom juna 2020. godine i odmah se krenulo sa izgradnjom još 289 stanova u fazi 1b.

Obišli su i Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Ćukovcu. Radi se o postrojenju koje koristi moderne inovativne tehnologije kao što je korišćenje biogasa koji će omogućiti uštedu u električnoj energiji.

Ovo je izuzetno značajan kapitalni projekat koji grad Vranje, zajedno sa Ministarstvom građevine, Vladom Republike Srbije i KFW bankom realizuje.

Ukupna vrednost Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda iznosi 11, 7 miliona evra, dok je vrednost ukupnog sistema, zajedno sa kolektorima 16,2 miliona evra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare