Potpisan ugovor o izmeštanju pruge

NIŠ

Učinjen je prvi korak u postupku izmeštanje pruge iz centra Niša. Danas su u gradskoj kući ugovor o izradi projekta preparcelacije železničke obilaznice kod Niša potpisali direktor firme Geodata PGJ DOO iz Obrenovca Đorđe Janković i po ovlašćenju direktora Direkcije za izgradnju grada Niša Ivan Jocić. Prvi deo posla u vezi sa izmeštanjem pruge trebalo bi da bude završen do kraja 2018. godine, a izmeštanje u dužini od 22 kilometra koštaće milijardu i 14 miliona dinara. Troškove će pokriti Republika Srbija, čijim budžetom za ovu godinu je to već predviđeno.

U ovom trenutku ovo je jedan od najznačajnijih projekata za Niš.

“Sama izgradnja zaobilaznice I njeno okončanje stvoriće stvorić nakon toga I uslove da pričamo o onom što najviše muči sve nas nišlije, a to je priča koja je vezana za naše pružne prelaze i za prugi kroz grad I sve ono što nas muči decenijama, dok je država u budžetu za naknadu vlasnicima 1700 parcela izdvojila 14 miliona evra.  

Grad je za administrativne troškove projekta opredelio petnaest miliona dinara.

„Decenijama se priča o izmeštanju pruge iz centra Niša. Mnoge su se kampanje vodile i mnogi ljudi iz Železnica Srbije i Republike dolazili su u grad i na ovu temu pričali. Evo danas iz gradskog budžeta se izdvaja 15 miliona za ovaj projekat i preparcelacija je prvi korak u realizaciji ovog, najvažnijeg projekta za naš grad. Do kraja 2018. godine treba da počne izgradnja obilaznice“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Koordinator projekta Ljubivoje Slavković kaže da će najviše posla biti oko pripreme zemljišta.

“Današnji čin predstavlja početak tog formalnog postupka koji bi trebalo da se završi do kraja oktobra 2018. Godine kada je otprilike I ministarstvo građevinarstva preuzelo obavezu da onaj drugi deo priče , a to je iznalaženje izvora finansiranja, da stvorimo finansijsku konstrukciju I neki dogovor je zajednički da ka završimo tu priču da početkom 2019. godine započnemo gradnju železnice.    

Najveći posao će biti oko pripreme zemljišta, tvrdi Ljubivoje Slavković, kome je poveren  zadatak da koordiniše ovim projektom.

“Ukupno 34 hektara je privatno zemljište koje treba da se prenese. Tu nam predstoji sad dosta posla. Zakon dozvoljava da mašine uđu i rade a da uporedo sa tim traju sudski procesi”, rekao je Slavković.

Nadležni će u svih 12 katastarskih parcela u kojima se izuzima zemljište organizovati zbor građana kako bi vlasnike zemljišta upoznali sa cenom zemljište po kojoj će se otkupljivati od građana. Cene je utvrđena u republičkoj poreskoj upravi. Uskoro će građani I preko sajta moći da utvrde da li su njihove parcele utvrđene za eksproprijaciju.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x