Potpisan protokol o saradnji leskovačkog i prištinskog pozorišta

LESKOVAC

Potpisivanjem protokola ozvaničena je saradnja između Narodnog pozorišta Leskovac i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. VD direktor leskovačkog pozorišta Dragan Boža Marjanović kaže da postoji obostrana želja da se unapredi saradnja.

„Cilj nam je da ubuduće zajedno radimo i da u zajedničkom interesu pravimo neke dobre stvari vezane za pozorište. U junu započinjemo rad na jednoj zajedničkoj predstavi, radi se o savremenom dramskom tekstu „Kao da sam se probudio i kao da je važno“ mlade spisateljice Isidore Milosavljević. Mi ćemo od strane Narodnog pozorišta Priština dobiti reditelja Nenada Todorovića i scenografa Gorana Stojčetovića.“

Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta Priština, ističe da je ovo pozorište početkom godine započelo saradnju sa svim značajnijim pozorištima u Srbiji.

„Mi nameravamo da napravimo mrežu pozorišta sa kojima sarađujemo, ali da ovo ne budu samo prazni komadi papira. Očekujemo da razmenjujemo predstave, čime bismo obogatili kulutrnu sliku i Leskovca i Kosova i Metohije. Naravno, tu su koprodukcijski radovi.“

Narodno pozorište Priština je svu svoju opremu i fundus ostavilo u matičnoj zgradi kada su 1999. proterani.Direktor Radonjić kaže da su bukvalno izašli samo sa kesama iz grada.

„Do dandanas nismo uspeli da ostvarimo saradnju sa tim što se zove Nacionalni teatar Kosova. Nastavili smo da funkcionišemo i nakon rata sa jednom pauzom, kada se Nenad Todorović vratio i ponovo pokrenuo rad pozorišta u Prištini. Trenutno nam je sedište u Gračanici, bili smo u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, sad se polako na neki način, makar geografski, približavamo Prištini. U međuvremenu smo uspeli da obezbedimo neke elemtarne uslove, pogotovu u Gračanici, gde imamo solidnu scenu na kojoj igramo, možemo da ispunimo neke osnovne tehničke preduslove da funkcionišemo kao pozorište. Mislim da smo opravdali poverenje u nas, s obzirom na rezultate u prošloj godini, kada smo obeležili 70 godina rada.“

Kao rezultat dogovorene saradnje leskovačka publika je imala prilike da vidi predstavu „Razvojni put Bore Šnajdera“ u izvođenju Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici ima ukupno 35 uposlenika i još devet koji nisu radno raspoređeni. Glumački ansambl čini 14 glumaca.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека