Potpisan međuopštinski Memorandum SOS telefona za žene Vranje i Službe za zdravstvenu zaštitu dece

VRANJE

Potpisan je prvi međuopštinski Memorandum ,,SOS telefona za žene Vranje”  i Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Vranju u cilju jačanja mreže podrške i doprinosa u oblasti prevencije i suzbijanja porodično-partnerskog psihičkog nasilja prema ženama.

,,Potpisivanje Memoranduma od velikog je značaja u cilju prepoznavanja i zajedničkog odgovora psihičkom nasilju prema ženama u domenu pedijatrije i službe za zdravstvenu zaštitu dece”, rekle su članice SOS telefona za žene.

Održan je i okrugli sto ,,SOS telefon i pedijatrija –  Zatvori vrata psihičkom nasilju” kom su prisustvovali direktori i saradnici zdravstvenih ustanova iz Vranja i ostalih opština Pčinjskog okruga.  

Na Okruglom stolu jedna od predavačica bila je i profesorka dr Bosiljka Đikanović, specijalistkinja socijalne medicine. O oblicima psihičkog nasilja nad majkama/starateljkama, važnosti razumevanja problema, brze podrške i iskustvima u radu gde se u praksi evidentira uticaj psihičkog nasilja nad predškolskom decom govorile su i dr Vojislava Stojiljković, specijalistkinja pedijatrije u penziji, psihološkinja mr Zdravka Gigov i defektološkinja Una Mladenović Tasić.

Diplomirana pravnica, saradnica SOS telefona za žene Vranje Miroslava Despotović, podsetila je da zvanična statistika potvrđuje da je svaka druga žena preživela ili je izložena psihičkom nasilju u porodično-partnerskim odnosima.

Ona je istakla da psihičko nasilje u porodici ostavlja dugoročne posledice na zdravlje žena kao i dece predškolskog uzrasta i da za pravosudni sistem još uvek veliki kamen spoticanja, zbog nedostatka validnih dokaza, često nedostatka svedoka.

Besplatan broj za emotivnu podršku i pravne savete SOS Telefon Vranje 0800 001 017 radnim danima od 10:00 do 16:00h. (kraj) DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare