Potpisali sporazum o razvijanju i uspostavljanju odnosa u oblasti turizma između Leskovca i Krive Palanke za projekat koji su već dobili

LESKOVAC

Prošle godine je lokalna samouprava grada Leskovca preko Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga počela sa sprovođenjem projekta „Povezivanje bisera’’. Radi se o projektu koji se realizuje preko programa prekogranične saradnje Republike Srbije i Severne Makedonije koji finansira Evropska unija u cilju obezbeđivanja uslova za bolju i zajedničku turističku ponudu dva grada sa fokusom na popularizaciju kulturnih i prirodnih resursa za zajednički razvoj održivih turističkih proizvoda i destinacija, te podsticanje mogućnosti za poboljšanje kvaliteta i vidljivosti regionalnih prekograničnih turističkih ponuda kapitalizacijom i boljim korišćenjem prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa, objavljeno je na sajtu grada.

U okviru projekta “Povezivanje bisera”, na lokalitetu kanjona Vučjanka biće sprovedeni radovi na turističkoj infrastrukturi u vidu uređenja prostora, staze i platoa, postavljanja urbane opreme za rekreaciju i zabavu – klupe, penjalice, ljuljaške, postavljanja solarne rasvete, vidikovaca i informativnih tabli. Takođe duž kanjona Vučjake biće trasirane, uređene i obeležene pešačke staze u dužini od 2,5 km, dok će makedonska opština preko ovog projekta izgraditi pristupni put do Stanečkih vodopada koji predstavljaju turistički biser ovog dela Balkana.

U duhu odlične saradnje i u cilju jačanja veza i razvoja dveju lokalnih zajednica, gradonačelnik Leskovca i predsednik Skupštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Cvetanović je sa gradonačelnikom opštine Kriva Palanka Saškom Mitovskim potpisao sporazum o razvijanju saradnje i uspostavljanju dugotrajnih odnosa između lokalnih zajednica u oblasti turizma”, navodi se u objavi.

U toku je javna nabavka za određivanje izvođača radova. Završetak projekta očekuje do kraja jula. Tokom trajanja projekta će biti organizovano još nekoliko radionica čiji cilj je definisanje i unapređenje zajedničkih turističkih potencijala, kao i green weekends za mlade na kojima će biti prezentovani rezultati radionica i zajedničkih istraživanja.

Zanimljivo je da prošlog leta nije bilo otvoreno za kupanje kupalište u kanjonu Vučjanke koje je pre nekoliko godina uređeno novcem iz budžeta grada a nalazi se preko puta hidrocentrale.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare