Potpisali memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja

BEOGRAD-NIŠ

Ministri Srbije i Severne Makedonije zaduženi za infrastrukturu i transport, Goran Vesić i Blagoj Bočvarski, potpisali su memorandum koji predviđa izgradnju brze pruge od Niša do Skoplja.

Premijerka Srbije Ane Brnabić je, na konferenciji za novinare, rekla da je Srbija završila deonicu brze pruge od Beograda do Novog Sada, dok bi do kraja naredne godine trebalo da bude završen deo od Novog Sada do Subotice i iznela uverenje da će do kraja 2025. godine i Mađarska završiti svoj deo brze bruge od Budimpešte do granice sa Srbijom.

Prema njenim rečima, Srbija će iz granta i kreditnih zaduženja graditi brzu prugu do Niša, ali je sa Severnom Makedonijom dogovoreno da se nastavi deonica do Skoplja.

Formiraćemo zajedničku radnu grupu sa jasnim akcionim planom“, najavila je Brnabić i dodala da je plan da se nastavi povezivanje železničkom koridorom do Soluna, potom Atine i tako uspotavi transportna linija od Pireja, preko Beograda do zapadne Evrope.

Brnabić je dodala da je premijera Dimitra Kovačevskog pozvala i da Severna Makedonija učestvuje i predstavi se na izložbi Ekspo 2027.

Kovačevski je istakao da vlade dve zemlje rade u interesu unapređenja ekonomsko-socijalnog položaja građana, efikasnije poslovanja biznis zajednice i traže rešenja u vremenima ekonomske i energetske krize i geopolitičkih previranja.

Važna nam je saradnja unutar regiona, kako bismo kroz te rezultate pokazali smo spremni za saradnju i članstvo u EU“, rekao je Kovačevski i naglasio da fokus mora ostati na EU, gde zemlje Zapadnog Balkana pripadaju.

Kovačevski se založio za nastavak saradnje u okviru inicijative Otvoreni Balkan, među kojima je i sajam vina “Vinska vizija” i istakao da je njegova zemlja da se predstavi na Ekspo 2027, prenosi FoNet.(kraj) FoNet/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare