Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda uredno radi, problem prave privatne firme koje nemaju svoje prečišćivače

LESKOVAC

Direktorka JP „Vodovod“ Maja Milošević Milojić na konferenciji za medije rekla da Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu uredno radi ali da nastaje problem kada stigne otpadna voda koja nije samo komunalni otpad, nego ona koja je hemijski opterećena, a takvu vodu proizvodi leskovačka industrija.

” Jedan od ključnih problema je nedostatak predtretmana otpadnih voda koje se ispuštaju u kanalizaciju, što je obaveza leskovačkih preduzetnika i fabrika. Nažalost, većina njih još uvek ne sprovodi ovaj proces”, rekla je ona.

Milošević Milojić je danas na press konferenciji govorila o tome s obzirom da je prethodinih dana ovo preduzeće bilo meta optužbi GG „Za Leskovac – ZAJEDNO“ i tvrdnji da povremeno ne radi Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

„Postrojenje je projektovano da vrši prečišćavanje vode do nivoa prihvatljivog za ispuštanje u Južnu Moravu. Mi se suočavama sa brojnim problemima zbog nedostatka ekološke svesti kako građana, tako i leskovačkih privrednika, koji nepravilno koriste kanalizaciju. Postrojenje nikada nije prestalo s radom, a mi se trudimo da, uprkos preprekama, obavljamo svoj posao na najbolji mogući način“ kaže direktorka i dodaje da se sve analize otpadne vode redovno vrše u akreditovanim laboratorijama, te da su rezultati pokazali da je voda u skladu s propisanim parametrima.

„Svakodnevno na 15 minuta uzimamo uzorak za uzorkovanje vode, i na taj način pratimo rad postrojenja. Formirana biologija iz vode u bazenima je ona koja prečišćava vodu, a kada se ona naruši onda nastaje problem koji zahteva dodatno angažovanje i ljudskog faktora ali i sredstava. Problem nastaje kada do nas dođe voda lošeg kvaliteta, odnosno voda koja nije samo komunalni otpad, nego ona koja je hemijski opterećena, a takvu vodu proizvodi leskovačka industrija. Jedan od ključnih problema je nedostatak predtretmana otpadnih voda koje se ispuštaju u kanalizaciju, što je obaveza leskovačkih preduzetnika i fabrika. Nažalost, većina njih još uvek ne sprovodi ovaj proces. Mi kao „Vodovod“ smo u obavezi da onog trenutka kada posumnjamo vršimo uzorkovanje, prijavimo nadležnim inspekcijama koje dalje sprovode proces. Inače, takva voda ne prolazi kroz postrojenje, nego ide u dva bazena gde se vrši prikupljanje takve vode. Ona se kasnije u manjim količinama propušta kroz postrojenje, kako ne bi narušila biologiju. Problem je kada i usled pojačanih atmosferskih padavina ta dva bazena ne mogu da prime svu količinu vode, te ona preko slivnika odlazi u reku.“

Direktorka Maja Milošević Milojić je rekla i da do postrojenja kroz kanalizaciju stiže svakakav otpad, koji zapušuje rešetke koje upravo i služe da kabasti otpad ne dođe do postrojenja i ugrozi rad.

„Dolazile su stvari kao što je garderoba, daske, otpad od hladnjača kao što su koštice od npr. višanja, a upravo sada je pristigla pena od deterdženta. Mi imamo 14 kontejnera za skupljanje takvog otpada. Za godinu dana smo imali 509 kubika inertnog otpada, što znači da je u proseku 42 kubika kabastog otpada mesečno izbačeno. Što se industrije tiče, u Leskovcu postoji registar zagađivača, odnosno potencijalnih zagađivača i tu spada šest prehrambenih industrija, tri industrije prerade mesa, 14 pravnih lica koji imaju veći broj benzinskih pumpi i mogu da kažem da su oni svi ugradili separatore ulja i masti, tri farmaceutsko-hemijsko-kozmetičke industrije, dve tekstilne, četiri hemijske, šest zdravstvenih ustanova, dve državne i jedna građevinska. Najveći problem na postrojenju može da napravi prerađivačka i hemijska industrija.“

Direktorka kaže i da je došlo do prijava nadležnim institucijama, kao što je recimo komunalna inspekcija, gde su prijavljivani određeni subjekti kod kojih je utvrđeno da su ispuštali lošu vodu, ali nije navela ime firmi protiv kojih su podnete prijave. Takođe je rekla i da postoji zagađivač koji je platio prekršajnu kaznu.

„Moramo da radimo na tome da podignemo svest građana i privrednika o tome da je jako važno da znaju i paze šta bacaju u kanalizaciju,“ smatra ona. (kraj)IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Aca
Aca
1 mesec pre

Bio sam skoro de je ispust ne radi…