Postavljena dva solarna drveta za punjenje baterija

NIŠ

Gradska opština Medijana postavila je dva u nizu solarnih drveta, na Trgu Republike i na Trgu kralja Aleksandra, na kojima će građani moći da pune baterije mobilnih telefona, tableta i ajfona.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić rekao je da je solarno drveće potpuna novina ne samo za Niš već i za celu Srbiju.

-Niš postaje velegrad, jer je prvi grad u Srbiji koji će imati čak sedam solarnih drveta. Jedan od uslova Evropske unije je i upotreba obnovljivih izvora energije, što ovim projektom i postižemo – rekao je Kocić i pojasnio.

-Solarno drvo ima pet punjača, tako da pet uređaja mogu da se pune istovremeno. Tri dana može da radi bez ikakvog napajanja. Ima dve led sijalice u vidu štapića, koje se gase danju a pale noću. Led sijalice su u plavoj boji, u večernjim satima služe za osvetljenje prostora, što je kvalitet više u vremenu promocije štednje energije – dodao je Kocić, i pozvao građane da čuvaju novopostavljene objekte.

Drvo je obezbeđeno sigurnosnom kamerom, ima klupe za sedenje od kvalitetnog drveta, presvučene su voskom da ne upijaju vodu. Cela konstrukcija je od plastificiranih kutija . Na vrhu je solarni panel od 80 vati, sa desetom generacijom foto ćelija, koje rade na male izvore svetlosti, i bez sunčeve energije.

Pored Trga Republike i Trga Kralja Aleksandra još pet solarnih drveta će narednih dana biti postavljeno na sledećim lokacijama: Park Čair, dva drveta u Parku Sveti Sava, kod Oficirskog doma i u Brzom Brodu.

Solarno drvo transformiše solarnu energiju u električnu, što će građanima i turistima omogućiti punjenje baterija mobilnih telefona i ostalih pametnih uređaja na prometnim mestima u Nišu. Pored praktične primene želja je podizanje svesti građana o obnovljivim izvorima energije kao potencijalu koji se ne koristi dovoljno. Cilj je naravno, ekologija, uredna i zelena Gradska opština Medijana, pa i Grad Niš.

Vrednost celokupnog projekta je 1,040 milion dinara, izvođač Elektronik-lab.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare