Posle dva upisna roka u vlasotinačkj Tehničkoj školi i Gimnaziji zadovoljni

VLASOTINCE


Mnogo problema ove godine bilo je u organizovanju nastave u svim školama, zbog pandemije korona virusa. I sam upisni rok za učenike koji su završili osmi razred bio je mnogo drugačiji u odnosu na ranije godine. Baš zbog toga a i njihovi roditelji bili su pod posebnim pritiskom da li će uspeti da se upišu u pravu srednju školu, da odaberu željenu školu ili zanat koji će im, kasnije, biti životno zanimanje.
Već godinama unazad, zbog malog broja učenika koji izlaze iz osmogodišnje škole, direktori dve vlasotinačke srednje škole, Gimnazije ,,Stevan Jakovljević” i Tehničke škole čine ogromne napore kako bi te osmake uverili i ubedili da se upišu u te škole.

Vlasotinačka srednja Tehnička škola za prvi razred ponudila je mogućnost da se čak 210 svršenih osnovaca nađe u školskim klupama prvog razreda ove škole. Bio je to širok dijapazon izbora, čak devet zanimanja od čega šest sa dualnim zanimanjem.

“Možemo biti zadovoljni brojem upisanih učenika u ova dva upisna roka. Očekivali smo da se još koji učenik upiše za zanimanje bravar – zavarivač, kao i modni krojač i operater građevinskih mašina. Međutim, nada još postoji da se još koji učenik upiše za ova zanimanja, kao i za zanimanje građevinskog tehničara, gde imamo za sada 24 upisana učenika. Po zakonu deca su morala biti upisana u onoj školi za koju su konkurisala i gde su raspoređena, a tek onda pre početka školske godine mogu da se upišu u neku drugu školu, pod uslovom da tamo ima slobodnih mesta, nikako preko dozvoljenog broja učenika”, objašnjava direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević, koji je posebno zadovoljan činjenicom da se upisalo 24 učenika za zanimanje građevinskog tehničara.
Na školovanju za četvrti stepen broj učenika po smerovima izgleda ovako:

Građevinski tehničar 30 učenika

Ekonomski tehničar 30

Tehničar mehatronike 30

Mašinski tehničar
motornih vozila 30
U sva četiri odeljenja upis učenika je stoprocentan. 3. stepen

Operater osnovnih građevinskih mašina 9 učenika

Rukovalac građevinskom mehanizacijom 15

Industrijski mehaničar 15

Bravar – Zavarivač 7

Modni krojač 11

Vlasotinačka gimnazija ,,Stevan Jakovljević”, po odluci nadležnog Ministartstva prosvete, imala je pravo da upiše ukupno tri odeljenja po 30 učenika .

smart

“Zadovoljni smo brojem upisanih učenika u prva dva upisna roka. Tako će u školske klupe biti mesta za dva odeljenja matematičkog smera sa brojkom od 53 učenika, dok je za sada na društveno jezički smer upisano 26 učenika. Naša nadanja su da ćemo, do početka godine, dobiti još nekoliko učenika, čime bi smo u potpunosti ispunili kvotu za broj učenika koji žele da budu u našoj školi “, kaže nam direktor Dragiša Pop Ilić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare