Poskupljuje taksi prevoz u Nišu

NIŠ

U Nišu ponovo poskupljuje taksi prevoz , odlučeno je danas popodne na sednici Gradskog veća. Novo poskupljenje došlo je samo sedam meseci nakon poslednjeg povećanja cena.  Start će umesto dosadašnjih 100 dinara biti 110 dinara , što je poskupljenje od 10 procenata Biće veća i tarifa za čekanje. Do sada je sat čekanja koštao 450 dinara , a sa novim poskupljenjem biće 500 dinara.

Zakonom o prevozu putnika u saobraćaju propisano je da je jedinica lokalne samouprave svojom odlukom utvrđuje i usklađuje cene u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na njenoj teritoriji.

Kako je obrazložila sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Vladislava Ivković : “ Ugovorna privredna taksi komora Srbije obratila se zahtevom za korekciju cene taksi usluge sa obrazloženjem da su se uslovi poslovanja i garantovani lični dohodak promenili u prethodnom periodu. Izmenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju , koje su stupile na snagu 6. 11. 2018. godine propisane su dodatne obaveze koje taksi prevoznici moraju da ispune. Takođe su u periodu od poslednje korekcije cena taksi usluga došlo je do povećanja minimalne cene rada sa 143 na 155 dinara , što je uticalo na poslovanje taksi prevoznika”  objasnila je Vladisalav Ivković  koja je napomenula da se prilikom određivanja novih cena taksi prevoza uzeo u obzir i ekonomska moć korisnika taksi prevoza.

Tarife po pređenom kilometru nisu povećane. Prema cenovniku koji je usvojen u junu prošle godine najniža cena vožnje po kilometru u prvoj tarifi je  40 dinara, u drugoj 50 dinara, a u trećoj 65 dinara po kilometru. Prva je tarifa prevoza radnim danima i subotom od 6 do 22h,  tarifa dva je od 22h do 6h i tarifu tri po kojoj se računa vožnja van grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare